Cine ne-a vizitat la Bookfest a avut ocazia de a vedea în premieră volumul cu mandale tibetane, o surpriză – plăcută, sperăm noi – pentru cei ce cunosc efectele spirituale ale acestora. Iar pentru cei ce nu sunt inițiați în tainele meditației, dar vor să descopere mai multe despre acest subiect, colegul nostru, Cătălin Sturza, a încercat să prezinte cât mai clar rolul ilustrațiilor din volum:
“Prin intermediul jocului cu forme şi culori, mandala ne permite să ne deschidem spre lumea spirituală, să ne înţelegem eul interior şi să-l armonizăm cu universul care ne înconjoară, pentru a evolua ca indivizi. Cu ajutorul mandalelor tibetane, celtice şi maya pe care le vom descoperi în colecţia Mandale de la Curtea Veche Publishing, ne vom dezvolta spiritualitatea şi creativitatea. Prin joc şi contemplare, vom descoperi puterea unor simboluri străvechi, precum Floarea de Lotus, Nodul Infinit sau Roata Legii, şi vom învăţa semnificaţia ascunsă a unor forme şi culori elementare.
Mandalele, simboluri puternice în ritualurile budiste, pe care le întâlnim şi în culturile celtică şi maya, ne ajută să ne găsim echilibrul. Pentru psihanalistul Carl Gustav Jung, mandalele sunt o reprezentare a eului nostru inconştient, şi pot juca un rol important în procesul de întregire a sinelui.
În budism şi hinduism, mandalele sunt diagrame cosmice, alcătuite din forme geometrice concentrice, organizate pe diferite niveluri vizuale. Ele joacă un rol multiplu – sunt instrumente pedagogice, dar şi simboluri folosite în meditaţie şi transă. Forma de bază a mandalei e un pătrat cu patru porţi în forma literei T, înscris într-un cerc, cu un simbol central. Mandalele se caracterizează, adesea, prin echilibru radial. Cele trei volume de la Curtea Veche Publishing sunt un ghid şi o iniţiere în universul fascinant al uneia dintre cele mai puternice forme de artă pedagogică şi religioasă ale lumii.”
Trackbacks/Pingbacks