Cartea “Miruna, o poveste” a scriitorului şi matematicianului Bogdan Suceavă, publicată în România la Curtea Veche Publishing, a apărut la începutul anului 2014 în limba engleză, la editura Twisted Spoon Press din Republica Cehă. Traducerea din română în engleză a fost făcută de Alistair Ian Blyth. Cartea îmbină informaţia istorică, autobiografică şi elemente de fantastic, explorând teme şi motive ale imaginarului tradiţional din zonele de munte din România. În spusele lui Paul Cernat, cartea este “mai ales un exerciţiu de întoarcere la surse: adică la copilăria de sub Munţii Făgăraşului, pe valea Râului Doamnei, undeva în perimetrul delimitat de Posada, Mănăstirea Argeşului şi Nucşoara Elisabetei Rizea.”
Într-un sat din Carpaţi, unul dintre ultimele avanposturi ale pre-modernităţii, un bătrân ce simte că îşi trăieşte ultimele clipe le spune nepoţilor poveşti ce se întrepătrund, formând o poveste a familiei, acoperind perioada dintre anii 1870 şi prezent. Unul dintre copii, acum adult, este repovestitorul acestor întâmplări cu iz fantastic, în timp ce Miruna, cel de-al doilea copil, pare că are darul unei percepţii extrasenzoriale. Poveştile îmbină elemente commune folclorului din Balcani, personaje istorice şi fiinţe himerice, astfel recreând universul satului izolat cu nume predestinat: Valea Rea.
Din când în când, în literatura română apare câte o carte foarte frumoasă, care te ia prin surprindere. Exact o astfel de bijuterie literară este “Miruna, o poveste” de-a scriitorului Bogdan Suceavă, care ne-a obişnuit deja cu perlele sale beletristice strălucitoare, Venea din timpul diez, de exemplu, romanul dinaintea Mirunei, fiind un text cu care generaţia încă tânără se va putea mândri şi la bătrâneţe. “Miruna, o poveste” este o carte pe care o citeşti cuprins de un farmec ciudat şi unic, ca şi cum ai fi vrăjit de cele şapte iele care-i apar străbunicului naratorului în visul din tinereţe de pe muntele stăpânit de animalele sălbatice. Mihail Vakulovski
Miruna, o poveste oferă cititorului o călătorie într-o Românie profundă, rural-fantastică, din care nu lipsesc însă ecouri politice şi figuri eroice. Perspectiva infantilă, o provocare pentru mulţi, îi reuşeşte lui Bogdan Suceavă cu multă uşurinţă. […] O carte cu totul singulară, de care te poţi îndrăgosti. Luminiţa Marcu – Noua literatură
Bogdan Suceavă este matematician şi scriitor. Locuieşte în prezent în Statele Unite ale Americii, unde predă matematica la California State University la Fullerton. A publicat volume de proză şi poezie, printre care, la Curtea Veche Publishing volumul “Miruna, o poveste” şi romanul SF „Vincent nemuritorul”. Alte titluri: Venea din timpul diez, (Polirom, 2004; 2010), Miruna, o poveste (Curtea Veche Publishing, 2007; 2008) Distanţe, demoni, aventuri (Editura Tritonic, 2007); Noaptea când cineva a murit pentru tine (Polirom, 2010); Memorii din biblioteca ideală (Polirom, 2013).
Trackbacks/Pingbacks