Bine ai venit!
|
| |
Alexandru Muraru - Cum supraviețuiește monarhia într-o republică? - Curtea Veche Publishing
-10%

Cum supraviețuiește monarhia într-o republică?

39,01 lei 43,34 lei
România liberală și democratică, conectată la marile procese euroatlantice, presupune și o cercetare insistentă a motivelor și episoadelor recente sau îndepărtate din istoria ­noastră.

Alexandru Muraru, Doctor în ştiinţe politice, este cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene al Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi.

A beneficiat de burse de studii la University of London – Royal Holloway, Universiteit Utrecht, Northwestern University, Center for Advanced Holocaust Studies etc.

A susţinut prelegeri şi conferinţe internaţionale pe teme de istorie recentă sau istoria mentalităţilor în centre academice consacrate şi în universităţi de renume mondial. De asemenea, a participat la numeroase seminarii, workshopuri organizate de instituţii academice prestigioase sau universităţi de vară din Europa şi America de Nord.

Este autorul cărţilor Cum supravieţuieşte monarhia într o republică? Regele Mihai, românii şi regalitatea după 1989 (Editura Curtea Veche, 2015) şi Republica Monarhică. Aportul Familiei Regale la integrarea euro atlantică a României (Editura Junimea, 2009). A coordonat (împreună cu Daniel Şandru) volumul Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României (Editura Adenium, 2016).

A publicat numeroase studii şi articole privind problema monarhică în România postcomunistă şi evoluţiile generate de acest subiect. Între 2005 şi 2009 a fost consilier la Cancelaria Primului Ministru al României, apoi consilier pentru Parlamentul României. Din aprilie 2013 până în martie 2014 a condus, în calitate de preşedinte-director general, Institutul Naţional al Patrimoniului.

În decembrie 2014 a fost votat de Parlamentul României, pentru un mandat de patru ani, ca membru titular în conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune.

În mai 2008 a fost decorat de M.S. Regele Mihai I cu medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate“, iar în octombrie 2015 a fost decorat cu ordinul „Coroana României“ în grad de Ofiţer.

Democraţia nu înseamnă alegeri pe care oricine le poate numi libere dacă deţine autoritatea, nici permisiunea de-a scrie în presă orice pentru a se putea afirma că există libertatea cuvântului. Democraţie înseamnă măsură în toate și înţelegere pentru toţi. Democraţia nu se dovedește prin vorbe, ci prin fapte. De aceea, ea nu poate renaște din minciună sau jumătăţi de adevăruri.

MS Regele Mihai al României

Citind cartea profesorului de științe politice Alexandru Muraru, recompunem cu precizie și plasticitatea excelent calibrată a cronicarului tabloul ultimilor 25 de ani. Tabloul dialogului intens și tensionat al României oficiale, emoțional și idealist al celeilalte Românii cu Regalitatea, Regele, Regina, Prințesa și Prinţul. E ca în vechiul basm românesc, cu aceleași personaje bune și rele, într-o confruntare nesfârșită, la capătul căreia, chiar dacă știm cine trebuie să câștige, mulți dintre noi nu mai ajung. Fie și pentru că au adormit. Somnolenţa soluțiilor salvatoare pentru statul român va fi serios zgâlţâită, urnită și poate chiar învinsă tocmai de către această carte, prin amintirile neșterse, reflecția cuvenită și întrebările noului timp.

Emil Hurezeanu

Cum supraviețuiește monarhia într-o republică? - Descriere și informații

Cum supraviețuiește monarhia într-o republică? poate fi un instrument valabil pentru analiza unor răspunsuri la mari întrebări care au însoțit tranziția românească, atât de îndelungată și apăsătoare. Astăzi, acest volum îi lasă cititorului prilejul de a observa, evalua și decide dacă și cum, eventual, interogația din titlu merge mai departe. Cât de departe și până unde.

Anul apariției: 2015

Format: 15.0 x 21.0 cm

Număr pagini: 384

Autor: Alexandru Muraru

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-588-815-9

Cărți de același autor
Cum supraviețuiește monarhia într-o republică? - Cărți asemănătoare