Lucian Croitoru, doctor în economie, este profesor de macroeconomie internaţională la Academia de Studii Economice din Bucureşti.
A fost consultant pentru diverse instituţii româneşti, precum Departamentul pentru Reforma Economică al Guvernului şi Ministerul de Finanţe. Vreme de patru ani, a fost reprezentantul României la FMI (Washington).
În 2009, a fost nominalizat candidat la funcţia de prim-ministru. Începând din iulie 2007, este consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, funcţie pe care a mai îndeplinit-o între octombrie 1998 şi august 2003.
De aproape zece ani, de când recesiunea a lovit și economia românească, mii și mii de texte cu subiect economic au ajuns la cunoștinţa marelui public. Multe având la bază o metodă de analiză bazată pe… metafore, și nu pe cifre. Cu atât mai puţin pe expresii matematice, adică pe acele reprezentări care le oferă specialiștilor chei de decriptare a subtilelor raporturi dintre politicile monetare, politicile fiscale, pe de o parte, și măsurile de austeritate și decizia politică, pe de altă parte. Dar această carte, în pofida formulelor, nu se adresează în exclusivitate specialiștilor, ceea ce o face deosebită. Paginile de analiză și de reflecţie economică și filozofică, marcate adesea de obstinaţia de a demonstra că oamenii sunt liberi cu adevărat dacă se bucură și de libertate economică și că prosperitatea este efectul libertăţii pieţelor financiare, se adresează în egală măsură și celor care, neavând nonșalanţa formulelor matematice, au nonșalanţa ideilor.
Acesta s-a născut în 1957, la Otopeni. A absolvit în 1982 cursurile Facultăţii de Planificare și Cibernetică Economică din cadrul ASE, iar în 1995 a devenit doctor în economie. A urmat o serie de cursuri în străinătate, la Economics Institute at Boulder – Colorado (1993), Centre for Central Banking Studies din Londra (1999) și Joint Vienna Institute – FMI (2001). În 1994 a urmat un stagiu de cercetare oferit de The British Academy la London School of Economics and Political Science – Centre for Economic Performance.
Începând din 1998, activează ca profesor asociat de macroeconomie internaţională, în cadrul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE.
De-a lungul anilor, a fost cercetător, partener în diverse programe și consultant pentru numeroase instituţii românești (Institutul de Economia Industriei, Bucharest Investment Group, Institutul European din România) și internaţionale (ACE Phare, USAID, IRIS).
În perioada 2003–2007, a lucrat la FMI (Washington), în calitate de consilier principal al directorului executiv pentru Armenia, Bosnia și Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Georgia, Israel, Olanda, Macedonia, Moldova, România și Ucraina.
A scris (atât în română, cât și în engleză) numeroase articole pentru presa tipărită și online, este periodic invitat la emisiunile economice televizate, susţine discursuri la conferinţele naţionale și internaţionale și a publicat mai multe cărţi pe teme economice.
În 1995, a fost distins cu Premiul Petre S. Aurelian al Academiei Române pentru cea mai bună carte de economie. Pentru studiul „Trei rate ale șomajului relevante pentru politica monetară“, a primit Premiul CFA România, în anul 2011. A fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor în 2000 și în grad de Mare Ofiţer în 2010.