— varianta in engleza a acestui manifest a fost publicata pe litkicks.com, un blog literar foarte popular in SUA —

În primul meu roman, Velvet Totalitarianism, despre viaţa în România comunistă pe vremea lui Nicolae Ceauşescu mi-am exprimat optimismul şi speranţa în legătură cu evoluţia României post-comuniste. Într-adevăr, sînt destule lucruri lăudabile în istoria din ultimii 20 de ani a României, dacă ne-am referi doar la cultura ei vibrantă, accesul internaţional la frumuseţile ei naturale şi monumentele istorice, intrarea în Comunitatea Europeană şi marile eforturi de a stabili domnia legii şi a instituţiiulor democratice.

În lumina acestui progres, am fost extrem de consternată să aflu, de curînd, că activitatea şi clădirea editurii Curtea Veche din Bucureşti – cu care colaborez la publicarea traducerii romanului meu amintit şi la aceea a volumului de teorie Romantism şi Postromantism – au fost în mod samavolnic blocate de o companie privată de pază, angajată de un individ ca să pună lanţuri şi lacăte la porţi. La mijloc e o dispută asupra dreptului de proprietate asupra clădirii. Pe scurt, cu ani în urmă editura a cumpărat clădirea de la Primăria Capitalei, cu acte în regulă. Clădirea fusese donată primăriei de către foştii ei proprietari. În ultimii ani, însă, un îndepărtat descendent al familiei donatoare a început să revendice drepturi asupra clădirii, fără nici o acoperire legală. Un proces între părţile interesate este în prezent pe rol, urmînd să fie judecat în decembrie.

Oricît de complexe ar fi problemele judiciare ale acestui caz, e de neconceput ca individul să angajeze o companie de pază şi să blocheze intrarea în editură, să sechestreze bunurile aflate înăuntru şi să întrerupă activitatea editurii, în loc să lase mai întîi justiţia să se exprime asupra contenciosului. Aceasta este şi opinia clar exprimată de Uniunea Scriitorilor, ca şi de Ministerul Culturii.

Ca urmare a acestei acţiuni ilegale, de două săptămîni activitatea editurii e total paralizată, cu toate consecinţele de rigoare: contracte neonorate, manuscrise nelucrate, cărţi nepublicate, pierderi băneşti considerabile. În această situaţie critică, editura a făcut un apel la autorii şi colaboratorii ei să protesteze împotriva actului ilegal şi să ceară organelor de resort să-şi facă datoria pentru restabilirea normalităţii. Elie Wiesel spune într-un loc că „cuvintele, cîteodată, în starea de graţie, pot să ţină loc de acţiune”. Într-adevăr, aşa a fost, căci zeci de intelectuali români şi din întreaga lume s-au grăbit să-şi exprime solidaritatea cu Editura Curtea Veche şi să condamne actul ilegal, şi nepedepsit pînă acum, comis împotriva ei.

Văd în acest act nu doar o nedreptate comisă împotriva unei edituri, ci mai mult: o palmă dată culturii române şi imaginii ţării peste hotare. Domnul Grigore Arsene, Directorul editurii, este şi Preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, principalul organizator al Bookfestului. Orice lovitură şi pierdere la Curtea Veche se va repercuta, în mod firesc, asupra întregii industrii de carte din România şi imaginii ei în lume. Marele Eugen Ionescu credea că „ideologiile ne separă, visurile şi suferinţele ne unesc”. Acest articol se doreşte un apel la unitate. Mă alătur, aşadar, sutelor de intelectuali şi autori ai editurii cerînd cititorilor români şi americani să protesteze, la rîndul lor, contra ilegalei blocade căreia îi e supusă Curtea Veche, şi pentru intervenţia imediată a organelor de ordine în favoarea editurii.

Pentru mai multe informaţii asupra subiectului vă rog să vizitaţi pe Web linkul

http://curteaveche.ro ca şi videoul meu informativ la

http://youtube.com/user/ClaudiaMoscovici#p/u/0/QXOgdkQO0QQ

Închei cu un alt citat extrem de semnificativ din Elie Wiesel care spune: „Opusul dragostei nu e ura, ci indiferenţa. Opusul artei nu e urîtul, ci indiferenţa. Şi opusul vieţii nu e moartea, ci indiferenţa.” Nici o persoană care crede în respectul drepturilor şi legalităţii în România nu poate rămîne indiferentă faţă de ce se petrece acum la Curtea Veche!

Claudia Moscovici