Sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 14.30, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus (Complex Romexpo), la standul Editurii Curtea Veche, vă aşteptăm la evenimentul de lansare a volumului Epoca de aur a incertitudinii de Adrian Cioroianu, în prezenţa autorului căruia i se alătură Ovidiu Nahoi şi Luca Niculescu.
Lucrarea lui Adrian Cioroianu, Epoca de aur a incertitudinii, este o interpretare a istoriei recente, începutul de secol XXI, dintr-o perspectivă inedită. Faptele şi evenimentele cotidiene, din orice sferă a activităţii umane, se înscriu, potrivit autorului, într-o triplă grilă logică: logica continuităţii (logica de tip Clio, muza Istoriei), logica discontinuităţii, a războiului (logica de tip Clausewitz, teoretician german al artei militare) şi logica imprevizibilului (logica axată pe eveniment & surpriză a star system-ului de tip Lady Gaga), care înlocuieşte continuitatatea sau dicontinuitatea cu clipa de faţă, devenită un prezent etern.
„Ceea ce reuşeşte Adrian Cioroianu este dificilul echilibru între ştiinţă şi sinteza plastică a observaţiilor, echilibru obţinut prin accentul care cade mai mult pe expozeu decât pe comentariu.” – Iulia Deleanu, Observator cultural
Adrian Cioroianu (n. 1967, Craiova) este Doctor în Istorie al Universităţii Laval din Québec, Canada, şi al Universităţii Bucureşti. Specializat în Istoria Contemporană a României, lucrează din 1993 în Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti (ca profesor, în prezent), unde susţine cursuri (pentru licenţă şi Masterat) de Istorie a regimului comunist din România şi de Istorie a Rusiei postsovietice. Din octombrie 2011 este director al Departamentului Istoria Românilor şi a Sud-Estului Europei din Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti. Redactor şi ulterior colaborator permanent al revistei Dilema/Dilema veche (din 1998 până în prezent), prof. Cioroianu publică constant în revistele Foreign Policy — România, Historia, Istorie şi civilizaţie sau Scrisul românesc (din Craiova) ş.a. Senator de Timiş şi vicepreşedinte al Comisiei de Cultură a Senatului României (2004-2008), prof. Cioroianu a fost membru al Parlamentului European şi vicepreşedinte al grupului politic ALDE de acolo (2005-2007), iar între martie 2007 şi aprilie 2008 a fost ministru al Afacerilor Externe al României. Din februarie 2011, este vicepreşedinte al Institutului Român de Istorie Recentă din Bucureşti.
Adrian Cioroianu este autorul volumelor de succes Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc (2005) şi Geopolitica Matrioşkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială (2009), ambele apărute la Curtea Veche Publishing.