„Ar trebui să știți ca eu controlez 98 la sută din oamenii de pe planeta dumneavoastră”. Așa începe interviul pe care Napoleon Hall îl ia Diavolului într-unul dintre cele mai controversate volume, ţinut secret din 1938 şi până astăzi.
“Secretul libertăţii” de Napoleon Hill are puterea de a-ţi schimba total universul şi de a-ţi deschide porțile către succes și împlinire, toate având condiția sa fii pregătit.
Napoleon Hill, pionierul mişcării de dezvoltare personală
Napoleon Hill este considerat unul dintre marii scriitori de literatură motivațională, pionier al genului și al mișcării de auto-educare și dezvoltare personală.
Începe să scrie încă de la frageda vârstă de 13 ani pentru ziarele locale din statul Virginia. Urmează cursurile Facultatății de Drept, pe care le întrerupe din motive financiare. Întâlnirea ce urmează să-i schimbe viața este cea cu Andrew Carnegie, cel mai bogat și influent om al vremii, ce are loc în 1908. Carnegie îi propune lui Hall să se angajeze într-un periplu ce va avea ca finalitate o filosofie a realizării profesionale și spirituale, bazată pe structurarea cauzelor eșecului și succesului. Sub îndrumarea sa, Hall intervievează mulți dintre oamenii faimoși ai vremii, printre care Thomas Edison, Alexander Graham Bell, Henry Ford, John D. Rockefeller, Theodore Roosevelt și F. W .Woolworth. Ocupă și postul de consilier pentru doi președinți americani: Wilson și Roosevelt.
După 20 de ani de cercetări, Hill începe să publice. În 1925 apare „The law of succes”. Hall trasează aici linii clare și stabilește importante coordonate pentru o viață împlinită și liberă de constrângeri: un țel bine definit, încredere în sine, autocontrol, entuziasm, toleranță și inițiativă. Astfel pune bazele unui mod de gândire ce avea să revoluţioneze orice paradigmă de până în acel moment.
Urmează „The magic latter to succes” (1930), „Think and grow rich” (1937) tradusă la Curtea Veche Publishing ca “De la idee la bani” şi fiind astăzi una dintre cele mai bine vândute cărţi din toate timpurile -, „Succes through a positive mental atitude” (1960).
Alte titluri ale autorului, traduse la Curtea Veche Publishing, sunt “Puterea de convingere” (2006), “Secretul bogăţiilor” (2007) şi “Calea spre succes” (2011).
Însă, cu siguranță, cel mai notabil titlu îl poartă tocmai cartea de față, cu numărul 144 în colecția Cărți-Cheie a editurii: „Outwitting the Devil” sau „Secretul libertății”, unde Hall îl convinge pe Diavol să-și dezvaluie secretele.
Straniul interviu cu Diavolul, descoperit lumii după 70 de ani
Ținut secret de către soția scriitorului, Annie Lou, manuscrisul cărții ajunge, după mai bine de 70 de ani, în mâinile lui Charlie Johnson, nepotul maestrului. Acesta recunoaște puterea și relevanța mesajului lucrării și o înaintează Fundației Hall, spre publicare. Menirea ei este să zdruncine societatea, așa cum n-a avut ocazia să o facă acum 7 decenii. Și a reușit.
Cartea este scrisă sub formă de interviu, un format atât de familiar autorului, iar interlocutorul îi este nimeni altul decât Majestatea Sa, Diavolul.
Hall susține că a găsit formula secretă prin care să aibă acces la toate informațiile pe care le deține reprezentantul suprem al răului. Astfel aflăm unde locuiește acesta, cu cine împarte universul, care sunt armele prin care controlează mintea și spiritul omului, care este cea mai eficientă teamă și până unde poate duce neglijența și rătacirea.
Opera este structurată în douăsprezece capitole: primele patru au rol autobiografic, oferind informaţii relevante despre activitatea autorului, iar următoarele opt sunt ocupate de discuția halucinantă cu Maleficul despre frică, despre importanța urmăririi cu perseverență a obiectivelor, educație și religie, armonie și precauție. Se vorbește despre alimentația corectă, despre propagandă, despre Dumnezeu, despe femei și sexualitate, despre Hitler și despre Declarația de Independență.
Ediția de față a volumului „Secretul libertății” conține adnotații ale lui Sharon Lechter, cunoscută femeie de afaceri în Statele Unite, care completează textul armonios și util cu propriile gânduri și opinii. Marcată iremediabil de lectura cărții, asigură cititorul că forța cuvintelor lui Hall schimbă vieți în mod definitiv.
„Secretul Libertății. Diavolul păcălit” este o lucrare de referință pentru toți consumatorii literaturii motivaţionale și nu numai. Napoleon Hill este un model inspirațional pentru milioane de oameni, pe care i-a ajutat să se descopere pe sine și să-și depașească limite despre care nici nu știau că există.
Încheiem cu spusele Diavolului însuși: întrebat dacă este, într-adevăr, atât de simplu, el răspunde: „Da. Claritatea scopului este punctul de la care pornește individul în modelarea mediului în care trăiește”.