La această ediția a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus, am avut onoarea de a-l avea invitat pe prof. dr. Bernard Lategan, unul dintre cei mai respectaţi intelectuali ai Africii de Sud. Specialist în hermeneutică recunoscut la nivel mondial, Prof. Lategan a susţinut vineri, 23 noiembrie 2012, la Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, o conferinţă despre transformarea socială din Africa de Sud şi importanţa hermeneuticii în rezolvarea conflictelor. În aceeași zi a avut loc lansarea volumului său, „Teologie, hermeneutică şi transformare socială. Cazul Africii de Sud”, la standul Curtea Veche Publishing din cadrul târgului. Domnul Lategan s-a întors în Africa de Sud după o vizită de doar 2 zile în România și ne-a trasmis un mesaj pe care dorim să-l împărtășim.
M-am întors cu bine în Stellenbosch. Aş vrea să mulţumesc tuturor pentru această experienţă remarcabilă de care m-am bucurat în fiecare clipă. A fost un adevărat privilegiu să vă am drept gazde și nu voi uita niciodată modul profesionist, dar în același timp plin de căldură și prietenos, în care ați avut grijă de mine. Am fost extrem de impresionat de contribuția pe care o aduce fiecare dintre voi pentru reconstruirea țării și pentru restabilirea tradiției intelectuale a României. Editura Curtea Veche are un rol major în acest proces. Toate eforturile voastre editoriale, în special pentru colecția „Știință, Spiritualitate, Societate”, au o reală importanță. A publica peste 70 de titluri într-un timp atât de scurt este o realizare de care Magda Stavinschi, Basarab Nicolescu și întreaga echipă editorială pot fi cu adevărat mândri. Sunt onorat că volumul meu a fost inclus în această colecție.
Această vizită m-a impresionat și pentru că am avut ocazia de a cunoaște o parte din provocările care vă înconjoară. Așa cum am discutat, între România și Africa de Sud sunt mari diferențe, dar și câteva paralele clare. Avem multe de învățat unii de la alții și vreau să vă mulțumesc pentru oportunitatea pe care mi-ați oferit-o în acets sens. De aceea, trebuie să acționăm cu înțelepciune hermeneutică și să găsim metode creative de a dezvolta valori comune. Nici în Africa de Sud nu am reușit să rezolvăm tot ce ne-am propus, iar obiceiurile proaste din trecut încă există. Dar ambele țări au avut parte de un nou început și cu toții avem responsabilitatea de a continua procesul schimbării – putem depăși tarele trecutului, iar posibilul are prioritate în fața realului.
Singurul meu regret este durata scurtă a vizitei, dar cine știe? Sper să păstrăm legătura și vă transmit încă o dată toată aprecierea mea pentru efortul depus, pentru deschiderea voastră, pentru discuțiile sincere și dinamice pe care le-am purtat și pentru prietenia voatră – aceastea sunt amintirile ce le voi păstra mereu.
Vizita a fost posibilă cu sprijinul Ramada Plaza Bucharest