ASR Principele Radu al României va fi prezent vineri, 31 mai, de la ora 18.30, la standul Curtea Veche Publishing de la Bookfest, unde va prezenta seria “Cărțile copilăriei” și va lansa noutățile colecției “Casa Regală”. Alteța Sa Regală este unul dintre invitații speciali ai editurii, care marchează la această ediție a târgului împlinirea a 15 ani de la înființare. Programul zilei de vineri, 31 mai, va fi completat de lansarea volumului “Turnul” de Uwe Tellkamp:
Vineri, 31 mai, ora 17.00
Între orele 17.00 și 17.30, la standul invitatului de onoare, Curtea Veche Publishing va prezenta volumul “Turnul” de Uwe Tellkamp prin invitații săi: Antje Contius, Ștefania Nalbant și Constantin Vlad, într-o discuție moderată de Horațiu Decuble. Publicat în 2008, Turnul, al treilea roman al lui Tellkamp, i-a adus Premiul Cărţii Germane şi, totodată, succesul naţional şi internaţional, fiind tradus în peste cincisprezece limbi.
Atât o frescă social-politică, cât mai ales un roman despre identitate, Turnul aduce în prim-plan evoluţia lui Christian Hoffman, fiu al unui reputat chirurg şi aspirant el însuşi la o carieră medicală. Încă adolescent la începutul romanului, Christian se confruntă cu atitudinile opresive ale instituţiilor statului — şcoala, organizaţia de tineret, armata —, care urmăresc, prin sancţiuni şi propagandă, supunerea şi colonizarea culturală a individului în numele Omului nou. Turnul este populat de numeroase personaje, unele mai extravagante decât altele, şi poveşti întreţesute pe fundalul ultimilor ani dinaintea căderii Zidului, care construiesc o perspectivă de ansamblu asupra vieţii publice şi private a clasei de mijloc într-o Republică Democrată Germană aflată în declin, o ţară în care trei generaţii se îndreaptă — uneori involuntar, alteori cu nerăbdare — spre tumultul Revoluţiei din 1989, care, în cele din urmă, va pune Turnul la pământ.
Vineri, 31 mai, orele 18.30 – 19.30
Alteța Sa Regală Principele Radu al României se va întâlni începând cu ora 18.30 cu micii cititori și cu părinții lor pentru a vorbi despre colecția “Cărțile copilăriei”, o modalitate prin care editura Curtea Veche, susținută de Casa Regală a României, dorește să readucă lectura printre plăcerile celor mici. De la ora 19.00, ASR Principele Radu va vorbi despre noutățile editoriale din Colecția Regală: “Monarhiile secolului XXI” de Sandra Gătejeanu Gheorghe și Ioan-Luca Vlad, “Anul Regelui” (în noua sa variantă bilingvă, engleză și franceză) și “Ana. Portretul Reginei” de ASR Principele Radu.
Curtea Veche Publishing a lansat la sfârșitul anului 2012 o colecţie de volume pentru încurajarea cititului în rândul copiilor (colecție ce a stat și la baza atelierelor de lectură “Clasicii repovestiți”, desfășurate în 7 orașe timp de 4 luni), iar Casa Regală a României susține acest demers. Colecţia “Cărţile copilăriei” include repovestiri după volume consacrate din literatura universală, prezentate într-o formă atractivă şi adaptate nivelului de înţelegere al copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani.
Acest demers are la bază cauze cât se poate de obiective: statisticile din ce în ce mai îngrijorătoare privind rezultatele slabe în sistemul educaţional, scăderea dramatică a lecturii în rândul copiilor, dificultăţi în înţelerea textelor, dar şi lipsa programelor de lectură.
Încurajându-i pe cei mici să ia contact de la vârste fragede cu versiunile simplificate ale marilor opere literare, părinţii le pot deschide copiilor apetitul pentru lectură, un apetit ce va putea fi dezvoltat cu uşurinţă la vârste mai mari. Printre titlurile publicate până în acest moment se numără: “Peter Pan”, “Aventurile lui Sherlock Holmes”, “Marile speranţe”, “Black Beauty”, “Cocoşatul de la Notre-Dame”.
<<Asemeni inițiativei generoase și vizionare din anul 1895 când, sub domnia Regelui Carol I și prin efortul folcloristului Dumitru Stăncescu și al editorului Carol Müller, a fost pusă temelia colecției de carte „Biblioteca pentru toți“, astăzi, Curtea Veche Publishing vine, altruist și inspirat, în ajutorul copiilor și tinerilor țării.
Numărul cititorilor de carte a scăzut îngrijorător în România ultimelor două decenii. Tot mai puține volume ajung în mâinile copiilor și adolescenților, tot mai puține titluri se așază în biblioteca de familie a contemporanilor noștri.
La fel ca primii noștri Suverani, Carol I și Elisabeta, care erau absolut convinși de nevoia de carte pentru prosperitatea națiunii, Familia Regală a României de astăzi crede că ignorarea cuvântului tipărit între copertele cărții este o vulnerabilitate a națiunii și a patriei.
Părinți, aduceți cartea aproape de copiii voștri! Așa cum au nevoie de iubire, de soare și de familie, cei mai mici români au nevoie de cărți, pentru a se întregi, ca oameni.>>
(ASR Principele Radu al României)
Cea mai recentă apariție editorială din Colecția Regală, “Monarhiile secolului XXI” este modul autorilor – Sandra Gătejeanu Gheorghe și Ioan-Luca Vlad – de a spune că “răspunsul la întrebarea dacă monarhia mai este adaptată mileniului al III-lea se află în inimile fiecăruia. […] Oricare ar fi neajunsurile hazardului, în trunchiul acestei forme de guvernare se află acumulată experienţa si simbolismul a mii de ani şi, mai mult, un reper social necesar astăzi. Într-o societate globală aflată în transformare permanentă, reperele stabile sunt puţine. Familiile regale şi suveranii sunt astfel de repere. Ei servesc ca apexuri ale societăţii, faţă de care fiecare se poate raporta în mod corespunzător. Pentru cineva care apreciază ordinea şi existenţa unui scop în tot ceea ce facem, monarhul este o necesitate socială.”