Munca: Cine are nevoie de ea?
Cineva a spus odată că munca este tatăl succesului, iar integritatea este mama. Dacă te înţelegi bine cu aceşti doi membri ai familiei, cu ceilalţi nu vei avea nicio problemă. Însă prea mulţi oameni nu fac suficiente eforturi pentru a se înţelege cu tatăl, iar pe mamă o lasă complet pe dinafară. Unii chiar renunţă să mai caute de lucru de îndată ce găsesc o slujbă.
Ca să schimbi prietenii, familia și stilul de viață, mai întâi trebuie să te schimbi pe tine.
Mulţi oameni au convingerea că munca trebuie să fie plăcută şi să aibă sens pentru ei, altfel n-ar trebui să li se ceară nimic. Sunt convins că dragostea sinceră de muncă, cu toate recompensele sale, trebuie să ofere o imensă satisfacţie. Charles Gow e de părere că munca îţi face poftă de mâncare, îţi asigură un somn bun şi te face să apreciezi vacanţele. Adevărul este că toţi avem nevoie de muncă.
Personal, nu cred să fie cineva căruia să-i placă mai mult ceea ce face decât îmi place mie ceea ce fac, însă anumite faze ale muncii mele sunt plictisitoare: termene fără sfârşit şi uneori zboruri amânate sau anulate, când trebuie să stau ore întregi într-un aeroport sau pe o pistă, de exemplu. Aceste lucruri nu sunt plăcute şi pline de sens, dar constituie o parte a ceea ce fac, aşa că atunci când se amână o cursă folosesc timpul pentru a studia şi a scrie.
Voltaire spunea că munca ne fereşte de trei mari rele: plictiseala, viciul şi sărăcia. Cu acest concept în minte, putem să examinăm avantajele şi să înţelegem că „nu plăteşti preţul, ci te bucuri de avantaje“. Thomas Edison spunea: „Nimic nu poate înlocui eforturile. Geniul înseamnă 1% inspiraţie şi 99% transpiraţie.“ Benjamin Franklin a spus‑o în felul următor: „Cheia folosită străluceşte întotdeauna.“ În fine, Richard Cumberland a remarcat: „E mai bine să te uzezi decât să rugineşti.“
Concluzia: Dacă nu munciţi, veţi pierde multe din bucuriile şi binefacerile vieţii înseşi. Aşadar, concentraţi-vă asupra lucrurilor care vă plac în munca voastră şi asupra avantajelor. Dedicaţi muncii acea explozie de energie pe care o aveţi întotdeauna în ziua dinainte de vacanţă. Nu numai că vă veţi bucura mai mult de muncă, dar veţi primi bani şi aprecieri după dorinţă.
Nu exageraţi cu munca. Nu uitaţi că omul care e întotdeauna ocupat, ca o albină, poate descoperi într-o zi că altcineva i-a sorbit toată mierea.