Luni, 16 septembrie, în cadrul proiectului “Cărţile Copilăriei”, ASR Principele Radu al României va asista la deschiderea anului şcolar în Buzău. Întâlnirea cu tinerii cititori și cu părinții lor va avea loc la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” (Str. Spiru Haret nr 6.) începând cu ora 16.00. ASR Principele Radu va vorbi despre un program alternativ de lectură propus de Curtea Veche Publishing prin colecția “Cărțile copilăriei” (detalii aici), o serie de repovestiri pe înțelesul copiilor ale marilor opere literare. Curtea Veche Publishing dorește să readucă lectura printre plăcerile celor mici și să tragă un semnal de alarmă întregii societăți. Toţi copiii şi părinţii din Buzău sunt bineveniţi la acest eveniment.
Întâlnirii cu elevii de la Liceul Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău îi va urma o lansare a volumului “Trei poduri peste lume” de ASR Principele Radu al României la Biblioteca Județeană “Vasile Voiculescu” Buzău, aula Basil Iorgulescu, începând cu ora 17.30.
Acesta ar fi al doilea eveniment de acest gen din anul șscolar 2013/2014, după evenimentul din aceeași zi din Adjud.
România este, în acest moment, la coada clasamentului în Uniunea Europeană privind numărul de cărţi citite pe cap de locuitor. Peste jumătate din cetăţeni (53.3%) au dificultăţi de înţelegere a ceea ce citesc, situându-se pe ultimul loc din Europa la acest capitol (cf. Comisiei Europene). Deși peste 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de bacalaureat, în vreme ce România este printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu oferă elevilor programe de lectură adaptate nivelului lor de înţelegere. Piața de carte din România este una dintre cele mai mici din Europa, suma medie anuală cheltuită de un român pe cărți fiind de aproximativ 20 de lei.
Colecţia “Cărţile copilăriei” a fost lansată la Curtea Veche Publishing pentru încurajarea lecturii în rândul copiilor. Seria include repovestiri după volume consacrate din literatura universală, prezentate într-o formă atractivă şi adaptate nivelului de înţelegere al copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani. Astfel, Curtea Veche Publishing pune bazele unui program alternativ de lectură, la nivel naţional.
Încurajându-i pe cei mici să ia contact de la vârste fragede cu versiunile simplificate ale marilor opere literare, părinţii le pot deschide copiilor apetitul pentru lectură, un apetit ce va putea fi dezvoltat cu uşurinţă la vârste mai mari. Printre titlurile publicate până în acest moment se numără: “Peter Pan”, “Aventurile lui Sherlock Holmes”, “Marile speranţe”, “Black Beauty”, “Cocoşatul de la Notre-Dame”.
Toate volumele seriei apar cu un mesaj pentru părinți din partea Alteței Sale Regale.
“Numărul cititorilor de carte a scăzut îngrijorător în România ultimelor două decenii. Tot mai puține volume ajung în mâinile copiilor și adolescenților, tot mai puține titluri se așază în biblioteca de familie a contemporanilor noștri. (…) Familia Regală a României de astăzi crede că ignorarea cuvântului tipărit între copertele cărții este o vulnerabilitate a națiunii și a patriei. Părinți, aduceți cartea aproape de copiii voștri! Așa cum au nevoie de iubire, de soare și de familie, cei mai mici români au nevoie de cărți, pentru a se întregi, ca oameni.” (ASR Principele Radu al României)