Facebook-Timeline-Gaudeamus 

Curtea Veche Publishing își aşteaptă cititorii la o nouă ediție a Târgului Internațional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură (20 – 24 noiembrie 2013, Pavilion Central Romexpo București). Pentru a încheia cel de-al 15-lea an de activitate cu un dar pentru Cititorii de Curtea Veche, editura pregătește la târgul de carte unele dintre cele mai generoase promoții ale anului, ce vor include și două zile cu reduceri de până la 80% la toate cărțile – Black Friday (22 noiembrie) și Black Sunday (24 noiembrie).

Jamies15MinuteMeals_SupracopertaPrintre noutățile Curtea Veche Publishing de la această ediție a târgului Gaudeamus se numără un album biografic dedicat ASR Principesei Margareta a României (“Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare” de Sandra Gătejeanu-Gheorghe), una dintre cele mai așteptate cărți de bucate ale lui Jamie Oliver (“Gătește în 15 minute cu Jamie”) și un volum de eseuri semnat de Adrian Cioroianu (“Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”). În cadrul proiectului “Cartea cehă”, editura va prezenta trei titluri cuprinzând cele mai frumoase legende pragheze și povestiri ale autorilor cehi, volumul lui Karel Čapek, “Povestiri dintr-un buzunar & Povestiri din celălalt buzunar” fiind una dintre surprizele plăcute ale târgului.Margareta_Portretul Principesei

Editura a pregătit și o serie de cărți scrise de autori români: “O tribună captivantă” de Alexandru Matei, “Bișnițari, descurcăreți, supraviețuitori” de Zoltán Rostás și Antonio Momoc, „O istorie literară a vinului în România” de Răzvan Voncu, “Ion Barbu, în timp și dincolo de timp” de Basarab Nicolescu, “Grigore Gafencu și proiectul Europei Unite. Vol. III”. Colecția “Cărțile copilăriei” se va îmbogăți cu un nou volum – “Povestea regelui Arthur și a cavalerilor săi”, iar fanii colecțiilor de dezvoltare personală EZO, Metta și Biblioterapia se vor bucura de noi titluri: “Bucuriile înțelepciunii”, scrisă de maestrul meditației budiste Yongey Mingyur Rinpoche, “Secretele energiei” de dr. Alla Svirinskaya, “Antioxidanții. Rețetă pentru viață” de Bryce Wilde 

PROGRAMUL EVENIMENTELOR LA STANDUL CURTEA VECHE PUBLISHING

 

Vineri, 22 noiembrie

 

 11.00-20.00 – BLACK FRIDAY LA CURTEA VECHE

Ziua reducerilor la standul editurii Curtea Veche. Prețuri cu între 40 și 80% mai mici la toate titlurile!

 

Bisnitari descurcareti_Coperta116.00 – 16.30 – Lansarea volumului “Bișnițari, descurcăreți, supraviețuitori” de Zoltán Rostás și Antonio Momoc (coord.) Participă: Zoltán Rostás, Antonio Momoc, Doina Jela, Mircea Kivu

Standul editurii

„Bişniţari, descurcăreţi, supravieţuitori” este titlul celui de-al 10-lea volum din seria cărţilor de interviuri de istorie orală apărute la Curtea Veche Publishing şi coordonate de profesorul de sociologie și de comunicare Zoltán Rostás. Volumul investighează o categorie socială afirmată în comunism şi un fenomen socio-economic cu efecte profunde în economia şi în societatea românească post-revoluţionară. Este vorba de fenomenul economiei negre sau informale. Este o lucrare despre capitalismul de dinainte de capitalism.  Poveştile de viaţă zugrăvesc cu amănunte efectele dramatice ale economiei de comandă şi strategiile de supravieţuire ale românilor: lipsa bunurilor de larg consum, absenţa produselor de primă necesitate au condus la apariţia unei pieţe subterane, a afacerilor şi schimburilor underground.

 

aproape_de_scena_george_banu_coperta_116.45 – 17.30 – Noutăți editoriale în colecția „Știință, spiritualitate, societate”: Aproape de scenă, George Banu” de Iulian Boldea și Ștefana Pop-Curșeu (coord.),  „Ştiinţa modernă, muza neştiută a suprarealiştilor” de Petrișor Militaru, „Melodia secretă” de Trinh Xuan Thuan, „Una şi multiplă” de Mauro Cerutti, „Impresii cosmice. Urmele lui Dumnezeu în legile naturii” de Walter Thirring

Participă: Basarab Nicolescu, George Banu, Petrișor Militaru, Adrian Cioroianu, Magda Stavinschi

Standul editurii

Aproape de scenă, George Banu de Iulian Boldea și Ștefana Pop-Curșeu (coord.)  este un ansamblu de stiinta_moderna_muza_nestiuta_a_suprarealistilor_coperta_1texte ce îşi propun articularea unei imagini vii a teatrologului George Banu, personalitate marcantă a lumii criticii teatrale şi universitare de mai bine de patru decenii, prin mărturii, portrete, analize ale operei criticului de teatru, până la studii şi articole consacrate problemei receptării scenice.

 „Ştiinţa modernă, muza neştiută a suprarealiştilor” de Petrișor Militaru este un veritabil studiu transdisciplinar al sincronicităţii gnoseologice sub zodia căreia se plasează noua fizică şi avangardele artistice europene, în general.

978-606-588-271-3_4Melodia secretă de Trinh Xuan Thuan se adresează acelui om cultivat, interesat de lumea care-l înconjoară și de progresele recente în studiul Cosmosului, dar care nu beneficiază de bagajul științific al specialistului. Ni se va dezvălui într-o zi Universul în toată realitatea sa?

În „Una şi multiplă”, Mauro Cerutti  ne arată că, Europa a trăit, chiar și în timpuri destul de recente, conflicte generate de dificultatea de a divide imparţial între entităţi politice opuse teritorii locuite de un amestec intextricabil de populaţii.

Impresii cosmice. Urmele lui Dumnezeu în legile naturii” de Walter Thirring este o excursie grandioasă prin lume, de la infinitul mare la infinitul mic. Un om de ştiinţă din elita fizicii matematice porneşte într-o căutare profund nedogmatică a lui Dumnezeu şi ilustrează rafinatul plan de construcţie al Cosmosului, care se sustrage cu încăpăţânare unei previzibilităţi durabile.

 

Sâmbătă, 23 noiembrie

 

11.00 – 11.30 – Lansare și sesiune de autografe „O istorie literară a vinului în România” de Răzvan Voncu

Participă: Răzvan Voncu, Cosmin Ciotloș, Ion Bogdan Lefter

StandO istorie literara a vinului in Romania_Coperta1ul editurii

„O istorie literară a vinului în România” este o cercetare a modului complex în care literatura noastră a reflectat transformările culturii vinului, ca și (în subsidiar) ale culturii potatorice în întregul ei. Ea pune în evidență, cu forța de necontestat a dovezilor materiale, faptul că literatura are capacitatea de a înregistra, uneori cu uluitoare sensibilitate, metamorfozele civilizației materiale. Totodată, cartea reprezintă și o propunere de istorie tematică a literaturii române, luând ca etalon felul în care textul literar relaționează cu unul dintre obiectele definitorii ale identității românești: vinul. Răzvan Voncu este critic şi istoric literar, conferenţiar universitar doctor la Departamentul de Studii Literare al Facultăţii de Litere, din cadrul Universităţii din Bucureşti. Predă istoria literaturii române şi balcanologie.

12.00 – 12.30 – CARTEA CEHĂ

Lansarea volumelor de povestiri:

“77 de 77_legende_pragheze_coperta1legende pragheze” de Alena Ježková, “Povestiri dintr-un buzunar & Povestiri din celălalt buzunar de Karel Čapek, “Nu vreau să mă întorc printre morți și alte povestiri” de Erika Oláhová (Curtea Veche Publishing);  Coama leului pe pernă. Antologie de proză cehă contemporană” (Editura Arc, Chișinău)

Eveniment organizat împreună cu Ambasada Republicii Cehe în România, Centrul Ceh, CEZ Group România, Staropramen și Editura Arc (Chișinău)

Participă: ES Jiři Šitler, Ambasadorul Cehiei în România, Petra Dobruská, Helliana Ianculescu, Ștefania Nalbant, Lucia Țurcanupovestiri_dintr-un_buzunar_coperta-1

Standul editurii

77 de legende pragheze de Alena Ježková este o carte adresată tuturor celor care vizitează Praga şi cărora le face plăcere să asculte povestiri încărcate de mister. Majoritatea legendelor fac referire la clădiri şi locuri care încă există şi care pot fi găsite cu uşurinţă pe hărţile incluse în paginile volumului.

PovestirNu vreau sa ma intorc printre mortii dintr-un buzunar & Povestiri din celălalt buzunar de Karel Čapek cuprinde scurte naraţiuni umoristice cu iz detectivistic. Autorul glisează întotdeauna subtil către situaţii absurde, întâmplări banale ajungând să ia proporţii în mod artificial, pentru ca întotdeauna finalul să dezamorseze în cheie ironică întreaga construcţie narativă.

 “Nu vreau să mă întorc printre morți și alte povestiride Erika Oláhová este o antologie de scurte povestiri fantastice, parte a literaturii rome din Cehia. Povestirile izvorăsc din mediul rom şi sunt, evident, influenţate de cultura romă, cu o exprimare originală şi independentă. Autoarea reușește împletirea lumii mistice sau a lumii viselor cu cea reală şi, uneori, cu întâmplări care îţi taie respirația.

 

13.00 – 13.30 – Lansare și sesiune de autografe – Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor” de Adrian Cioroianu

Participă: Adrian Cioroianu, Luca Niculescu, Ion M. Ioniță, Beatrice Comănescu

StanCea mai frumoasa poveste_Coperta1_Mdul editurii

Împreună cu TVR, Adrian Cioroianu a trecut la realizarea unui serial de 101 episoade din istoria noastră: cum se spune, oameni fapte şi întâmplări care ne-au marcat trecutul în ultimul secol şi jumătate. Fiecare astfel de episod spune o poveste, în numai 5 minute de film. Paginile cărții reprezintă, adaptate, scenariile propuse pentru aceste scurte documentare. Sunt poveşti reale, despre o lume reală – sau despre fantasmele românilor dintr-o epocă sau alta. De la povestea coroanei lui Carol I şi până la vânătorile lui Nicolae Ceauşescu, de la războaiele pe care le-am câştigat şi până la tratatele care ne-au modificat frontierele, trecutul nostru este plin de astfel de poveşti. Autorul spune poveşti nu pentru că idealizarea trecutului ar fi obligatorie – ci pentru că Istoria, de fapt, aceasta este: o poveste, pe cât posibil mai apropiată de realitatea de altădată. Un istoric este un cercetător al trecutului, desigur – dar, înainte de toate, el este un profesionist care spune o poveste despre cei ce-au fost şi cele ce s-au întâmplat.

 

14.00 – 14.40Basarab Nicolescu, dublă lansare de carte – Ion Barbu, în timp și dincolo de timp” și „Teoreme poetice”

Participă: Basarab Nicolescu, Pompiliu Crăciunescu, Mircia Dumitrescu, Luiza Mitu

Ion BarbuSala Cupola

Finalitatea volumului Ion Barbu, în timp și dincolo de timp” este plasarea în contemporaneitate şi universalitate a operei poetului Ion Barbu. Cartea se adresează îndeosebi cititorilor tineri, elevi şi studenţi, pentru a-l descoperi şi redescoperi pe unul dintre marii poeţi români — Ion Barbu. Piste noi în cercetarea barbiană sunt oferitteoreme_poetice_coperta_1e de autorii studiilor din volum: calităţile de prozator revelate de scrisorile lui Ion Barbu, valenţele muzicale şi teatrale ale poeziei sale, studierea lui Ion Barbu în învăţământul liceal şi universitar şi abordarea transdisciplinară a universului barbian.

Volumul Teoreme Poetice adună laolaltă cugetări, meditaţii, aforisme, pilde de înţelepciune ale teoreticianului-fizician şi gânditorului român stabilit în Franţa, Basarab Nicolescu. A vorbi despre ele sau încercarea de a le explica înţelesul ar fi totuna cu a le priva de farmecul brevităţii cu care îi oferă cititorului mostre de gândire în stare pură.

 

14.40 – 16.00 – „Potentialități muzicale ale operei lui Ion Barbu”. Proiecție spectacol multimedia și audiție muzicală

Prezintă: Basarab Nicolescu, Nicolae Brânduș

Sala Cupola

Program: Paul Constantinescu: Isarlîk; Irina Hasnaș: Muntele;  Horia Șurianu: Refractio Poesis; Nicolae Brânduș: Infrarealism; Lucian Mețianu: Încreat; Nicolae Brânduș: Domnișoara Hus

 

16.30 – 17.00 – Lansarea volumului “Margareta. Portretul Principesei Moștenitoare” de Sandra Gătejeanu-Gheorghe

Participă: ASR Principesa Margareta a României, ASR Principele Radu al României, Iren Arsene, Sandra Gătejeanu-Gheorghe

Margareta_Portretul PrincipeseiStandul editurii

O carte-album ce prezintă destinul în imagini, de la naştere până în zilele noastre, al primei femei care va moşteni Coroana României.

Pornind de la amintirile Alteței Sale Regale şi apelând la documente, fotografii, obiecte personale, dar şi lucruri ce fac parte din Colecția Regală, unele dintre ele prezentate aici în premieră, autoarea Sandra Gătejeanu Gheorghe ne vorbeşte despre copilăria și adolescența Principesei Moștenitoare, despre studiile și experiența comunitară, despre viața de familie, interesele şi activităţile întreprinse de Principesa Margareta în folosul României.

 


Duminică, 24 noiembrie

 

 10.00-20.00 – BLACK SUNDAY LA CURTEA VECHE

Ziua reducerilor la standul editurii Curtea Veche. Prețuri cu între 40 și 80% mai mici la toate titlurile!

 

11.00 – 12.00 – Sesiune de autografe Ana Maria Florea – Aventurile lui Riki

În prezența autoarei și a personajului principal al cărții, cățelușul Riki

aventurile_lui_riki_coperta1Standul editurii

Un mesaj de la Riki, pentru cititorii lui: “Sunt foarte încântat că Ana a scris o carte despre mine și despre aventurile mele. Ca orice pui neștiutor, am intrat adesea în belele, dar am învățat că nu am voie să fac prostioare și astăzi sunt un cățel foarte cuminte. Îmi place să mă joc cu alți căței și, da, îmi plac toate celelalte animale. Am acasă o pisică de care am grijă, pentru că Ana mi-a spus că trebuie să fiu bun și cuviincios atât cu animalele, cât și cu oamenii. E adevărat că, dacă o supăr pe pisică, își ascute ghearele pe nasul meu, dar eu încerc să nu o supăr”.