Curtea Veche Publishing invită cititorii la evenimentul de lansare a cărții “Filosofia vinului” de Béla Hamvas, sâmbătă, 31 mai, la ora 15.30, la Stand Donau Lounge, Pavilion C4 Romexpo. La eveniment vor participa  Mihály Lakatos, Directorul Centrul Cultural al Ungariei – Sfântu-Gheorghe, traducătorul László Attila Hubbes și Ștefania Nalbant, Rights Director Curtea Veche Publishing.

“Filosofia vinului” este o carte a bucuriei, plină de umor şi de dragoste. Cine se va aştepta la argumentări filosofice poate va fi dezamăgit, iar cine caută un studiu de specialitate în domeniul vinului va fi derutat. Hamvas a scris exact ce şi-a propus: o carte de neocolit, pur şi simplu. Pentru că “Filosofia vinului” poate fi criticată sau îndrăgită, poate fi detestată sau savurată, poate fi combătută sau aşezată în rândul cărţilor de căpătâi, dar în mod sigur ea nu poate fi ocolită.

Volumul se află undeva la limita dintre eseu, scriere confesivă, text retoric, filosofie şi hermeneutică. Autorul scrie când direct, ca dintr-o suflare, când cu elegante volute stilistice. Când laudă vinul în care vede o licoare divină, când discută cu nonşalanţă despre religie, când condamnă virulent ateismul. Volumul este în egală măsură un compendiu al vinurilor, o enciclopedie în miniatură despre cum, cât şi de ce trebuie să bei vin, dar şi o fermecătoare odă închinată vieţii în general şi micilor plăceri de zi cu zi.

Fragmente din “Filosofia vinului” vor fi citite la Modelier (Strada Duzilor nr. 12) de către jurnalistul Liviu Mihaiu, miercuri, 28 mai 2014, între orele 19.00-23.00, în cadrul Nopții Literaturii Europene.

“Ei bine, vă întreb: care-i cauza stării hărţuite a ateilor de azi? Vă spun: ateismul. Ateismul, de fapt, este o boală. Boala vieţii abstracte. Are un singur leac: viaţa nemijlocită. Să te îndrăgosteşti de prima femeie frumoasă care-ţi iese în cale şi, cât mai degrabă, să mănânci mult şi bine, să te plimbi printre flori, să te duci să locuieşti în brădet, să asculţi muzică, să admiri picturi şi să bei vin, vin, vin, vin. Deoarece, religia bună este un talent ce trăieşte numai în cel sănătos. Se dizolvă şi se evaporă în impuritate. Acest lucru a fost spus de unul dintre marii noştri contemporani, într-una din clipele sale de excepţională iluminare. Cauza grabei hărţuite şi fără de rost, a jalnicei rătăciri tulburate, informe, goale — caracteristice ateilor de azi — este tocmai această impuritate. Credeţi-mă, această boală are un singur medicament: vinul. (…)Vin! Vă spun iarăşi: beţi vin! Pe urmă vă vine pofta şi de săruturi şi de cules de flori şi de prietenie şi de bunul somn adânc şi de râs, iar dimineaţa — în loc de ziare — veţi citi poeţi.” Béla Hamvas

Béla Hamvas — scriitor, filosof, istoric al culturii universale — s‑a născut la Prešov (localitate aflată pe teritoriul actual al Slovaciei) pe 23 martie 1897. În 1923 devine licenţiat în filologie maghiară şi germană la Universitatea Péter Pázmány din Budapesta. După un stagiu de jurnalist, din 1927 lucrează ca bibliotecar. În 1935-36 împreună cu Károly Kerényi fondează cercul literar şi revista Sziget. În 1937 se căsătoreşte cu scriitoarea Katalin Kemény. În timpul celui de‑al Doilea Război Mondial este chemat de trei ori pe front. Din 1945 editează Studiile Presei Universitare, publică antologii, ţine cursuri. Cartea scrisă împreună cu soţia sa, Revoluţie în artă, provoacă aversiunea lui György Lukács. În 1948 îşi pierde dreptul de a publica şi totodată şi slujba din bibliotecă. Se retrage la ţară, unde se ocupă de grădinărit. Din 1951 până în 1964 lucrează pe şantiere ca muncitor necalificat şi magazioner. Continuă totuşi să creeze — scrierile sale circulă în samizdat. Deşi interdicţia de publicare continuă şi după decesul lui (survenit pe 7 noiembrie 1968), acest gânditor incomod are un impact semnificativ asupra culturii şi artei maghiare din cea de-a doua jumătate a secolului XX.

Filosofia_vinului_coperta