Universitatea din Craiova a găzduit prezentarea volumului O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965-1983) de Alexandru Matei (Curtea Veche Publishing, Colecţia Istoria timpului prezent).
Evenimentul a avut loc marţi, 10 martie, începând cu ora 12.30, și a fost coordonat de Xenia Negrea. Au vorbit despre carte: Davian Vlad, Dan Voinea, Gabriela Gheorghişor.
Studiul transpune un excurs analitic în arhivele Televiziunii Române din timpul comunismului. Perpectiva istorică înseamnă nu numai un exerciţiu de pionierat în studiul jurnalismului românesc, dar şi o pledoarie pentru înţelegerea acestei lumi altfel decât la nivelul superficial al aparenţelor.
Ce a însemnat televiziunea în propaganda comunistă? Cât înseamnă, în televiziune, divertisment, cât propagandă, cât informaţie? Acestea sunt câteva probleme pe care le expune cartea şi la care va trebui să răspundem nu doar referitor la trecutul televizionistic, cât, mai ales, la prezent.
Alexandru Matei (n. 1975) este traducător, poet, eseist, cadru universitar. Este în literatură franceză contemporană la Universitatea din București și la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris (2007). Colaborează cu studii, eseuri și recenzii în revistele Observator cultural, Revista 22, România literară, Cultura, Vatra, Dilema veche ş.a.