„Sunt Roz Townsend și cred că orice poate fi dobândit prin comunicare. Pentru mai bine de trei decenii am ajutat oamenii să își transforme viețile. Sunt pasionată de training personal, îmi place să coordonez activitatea unui grup și să țin seminarii. De asemenea sunt autorul entuziast a nouă cărți despre autoeducare, care au fost publicate în peste 15 tări.”
Asta declară despre sine Roz Townsend pe site-ul personal www.roztownsend.com. Este trainer de success în domeniul comunicării şi autoare a volumului “Dezvoltă-ți abilitățile de comunicare. Idei simple pentru prezentări de succes”, apărută în 2009 la Curtea Veche Publishing, în traducerea lui Marius Chitoșcă. Roz Townsend vorbește despre cum părinții își pot influența copiii să devină narcisiști.
// traducere de Roxana Măciucă
Suntem sau nu suntem narcisişti?
Ce se întâmplă atunci când ne ridicăm în slăvi prea mult? Studii publicate în revista de specialitate „Proceedings of the National Academy of Science” relevă faptul că lăudarea excesivă a copiilor îi face să fie narcisişti. Iar un copil narcisist se transformă într-un adult narcisist.
Termenul de „narcisism”, după cum ştiţi, provine din mitologia greacă. Vanitatea lui Narcis a fost atât de mare încât s-a îndrăgostit de propria reflecţie într-un lac, şi-a pierdut echilibrul şi s-a înecat.
În copilărie, narcisismul este considerat fie un mecanism de a-i ajuta pe copii să suporte lipsa atenţiei din partea părinţilor, fie consecinţa laudei excesive.
Profesorul Brummelman de la Universitatea din Amsterdam este de părere că narcisismul este o caracteristică din ce în ce mai întâlnită în ţările din vest.
Se pare că secretul constă în sfatul de a avea reacţii pline de iubire şi acurateţe faţă de ceilalţi, indiferent dacă aceştia sunt copii sau adulţi. Nu facem nimănui o favoare minţindu-i sau trecând cu vederea peste greşelile şi defectele lor. Un răspuns clar şi cinstit însoţit de intenţia de a încuraja persoana respectivă va fi mult mai eficient.
Să nu supraestimezi. Cel mai bine este să apreciezi corect.