„Este o bucurie ca cea de-a zecea ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va avea ca invitat de onoare Republica Cehă, a cărei cultură, după cum bine se știe, a reușit să depășească granițele blocului postcomunist și să se bucure de aprecierea pe care o merită în spațiul occidental.” (Grigore Arsene, Presedintele Asociației Editorilor din România).
Cu ocazia Salonului de Carte Bookfest, ediția a X-a, cinci autori cehi contemporani de primă mărime vor sosi la Bucureștiîn lista evenimentelor care compun programul Republicii Cehe din cadrul Bookfest 2015: lecturi publice și întâlniri cu autorii, dezbateri, mese rotunde, precum și evenimente dedicate filmului și teatrului.
România a fost țara invitată de onoare a Târgului Internațional „Lumea Cărții” de la Praga în anul 2012, o excelentă ocazie de a aduce scriitorii români mai aproape de cititorii cehi.
Republica Cehă este oaspetele de onoare al ediției din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care va avea loc la Romexpo, în perioada 20-24 mai.
„Este o bucurie ca cea de-a zecea ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest va avea ca invitat de onoare Republica Cehă, a cărei cultură, după cum bine se știe, a reușit să depășească granițele blocului postcomunist și să se bucure de aprecierea pe care o merită în spațiul occidental, astfel că, de pildă, doar anul acesta, numărul aplicațiilor pentru subvențiile de traducere acordate de Ministerul Culturii al Republicii Cehe a depășit cu mult bugetul alocat instituției în acest scop. Aceasta este, însa, numai una dintre veștile bune pe care Republica Cehă le aduce vecinelor sale din Europa de Est, provocându-le și încurajându-le să participe la extinderea spațiului de dialog intercultural european. Una dintre marile întâlniri de acest fel a avut deja loc în 2012, la Târgul Internațional «Lumea Cărții» de la Praga, unde cultura română a beneficiat, ca țară invitată, de o expunere europeană extraordinară, ceea ce a adus mai aproape autorii români de publicul ceh și a consolidat, totodată, colaborarea instituțiilor diplomatice și culturale ale celor două state. Proiectele de promovare a culturii cehe în spațiul românesc nu au fost nici ele puține, pe lângă cele de sprijinire a traducerii și publicării operelor clasicilor cehi și autorilor contemporani de notorietate internațională – «Cartea Cehă» este unul dintre cele mai relevante în acest sens – demn de menționat fiind proiectul «Relațiile ceho-române în banda desenată» al Ambasadei Republicii Cehe, care își propune să aducă în atenția publicului evenimente din istoria comună a celor două țări prin mediul inedit în spațiul est-european al benzii desenate. În acest context fericit de consolidare a identității culturale europene, urăm bun venit Republicii Cehe în calitate de oaspete de onoare al celei de-a zecea ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest”, a declarat Grigore Arsene, Președintele Asociației Editorilor din România.
„Invitația adresată Republicii Cehe de a fi oaspete de onoare la Bookfest reprezintă o oportunitate: prezența noastră va avea, printre altele, și rolul de a oferi o șansă publicului cititor din România să cunoască mai bine cultura cehă și identitatea ei, contribuind astfel la creșterea interesului față de țara noastră”, a subliniat Excelența Sa Vladimír Války, Ambasadorul Republicii Cehe în Romania.
Sub sloganul „Cehia – Republica Literaturii”, cinci autori cehi de primă mărime vor sosi la București, pentru a participa la lecturi publice, lansări de carte, dezbateri sau mese rotunde.
Lista oaspeților de onoare ai ediției din acest an a Salonului de Carte Bookfest include nume precum: Tomáš Zmeškal, scriitor de origine ceho-congoleza, multipremiat, laureatul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011; scriitorul, dramaturgul, regizorul și scenaristul Roman Ráž; poeta, prozatoarea și dramaturga Kateřina Rudčenková, una dintre cele mai importante figuri ale literaturii cehe tinere de astăzi; Kateřina Tučková, autoarea romanului-fenomen “Dumnezeițele din Moravia”, vândut în peste 50.000 de exemplare în numai un de la apariție, sau Martin Vopěnka, singurul scriitor ceh care în multe din romanele sale se inspiră din realitățile sociale și din peisajele montane ale României.
„Centrul Ceh București organizează programul de evenimente, precum și standul, care are la bază conceptul prezenței Republicii Cehe la cea mai recentă ediție a Târgului de Carte de la Frankfurt. Întreaga literatură cehă va fi prezentă la Bookfest, începând de la autorii clasici, până la cei contemporani, volume de comics, titluri laureate în Cehia, precum și o selecție a traducerilor din limba cehă apărute la Editura Curtea Veche. În cadrul evenimentelor, discuțiile se vor purta mai ales în jurul unor autori precum Milan Kundera, Václav Havel și Bohumil Hrabal. Pe parcursul zilelor de târg, vor fi prezenți la București cinci autori importanți din Cehia: Kateřina Tučková, Tomáš Zmeškal, Martin Vopěnka, Roman Ráž și Kateřina Rudčenková.
Evenimentele non-literare vor avea loc în oraș – la Cinemateca Union: ecranizări după scrierile lui Kundera din anii ’60 și expoziția artiștilor vizuali, în frunte cu Zbyněk Baladrán, Tomáš Svoboda – la Atelier 35”, a dezvăluit František Zachoval, directorul Centrului Ceh București.
Standul Republicii Cehe va fi amplasat în Pavilionul C4, iar cele aproximativ 20 de evenimente organizate de Centrul Ceh București, în colaborare cu partenerii săi, vor avea loc atât la stand, cât și la spațiul de evenimente din cadrul Pavilionului C4.
România a fost țara invitată de onoare a Târgului Internațional „Lumea Cărții” de la Praga în anul 2012, o excelentă ocazie de a aduce scriitorii români mai aproape de cititorii cehi. Proiectul Republica Cehă, invitat de onoare al Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția 2015, va contribui la consolidarea relațiilor culturale dintre cele două țări.
Parteneri: Ambasada Republicii Cehe în Romania, Ministerul Culturii Republicii Cehe, Curtea Veche Publishing, Editura Jumătatea Plină
Proiect sprijinit de: CEZ Romania, Staropramen
PR & Comunicare: Headsome Communication
Pentru mai multe informații, accesați:
https://www.facebook.com/CentrulCeh?fref=ts
Persoane de contact:
Centrul Ceh: Iulia Turcanu / +40 21 303 92 84, +40 724 352 927, turcanu@czech.cz
Headsome Communication: Oana Boca / +40 722 609 478, oana@headsome.ro