Volumul de proză scurtă „Povestiri din Malá Strana”(2015) de Jan Neruda nu a fost o apariție întâmplătoare în portofoliul nostru. Curtea Veche Publishing dorește să aducă în atenția românilor cele mai frumoase opere ale literaturii cehe, în colecția „Cartea Cehă”, apărută cu sprijinul Ambasadei Republicii Cehe și a Centrului Ceh.
Alături de titluri precum: „Scrisoare de dragoste în scriere cuneiformă”(2015) de Tomas Zmeskal, „Munții roșii”(2015) – Petra Hůlová, „Scrisori către Dubenka”(2014) de Bohumil Hrabal sau „Dumnezeițele din Moravia”(2015) de Kateřina Tučková, „Povestiri din Malá Strana” este o mică parte din literatura cehă pe care, cu ajutorul traducătorilor Lia Toader și Dragoș Vrânceanu, am făcut-o accesibilă publicului român.
Jan Neruda(1834–1891), născut el însuși în celebrul cartier Malá Strana din Praga, este o imagine importantă în lumea literaturii cehe și nu numai. Prozator, întemeietorul publicisticii cehe moderne, creatorul foiletonului ca gen literar, Jan Neruda a avut o carieră îndelungată și ca dascăl, însă renunță la cariera în învățământ pentru a-și urma visul de a scrie.
De-a lungul carierei sale de scriitor, Neruda a rămas fidel genului scurt, care servea mai bine crezului său literar şi îi oferea mijloacele necesare pentru abordarea realismului critic de care a dat dovadă.
Cu toate că a debutat ca ziarist în publicaţii de limbă germană din Praga, și-a dobândit renumele odată cu apariţia periodicelor în limba cehă, într-un moment important pentru indentitatea culturii cehe, ceea ce a făcut ca numele său să rămână strâns legat de aceasta.