Între 18 și 22 noiembrie 2015, Curtea Veche Publishing și-a întâmpinat cititorii la cea de a XXII-a ediție a Târgului Internaţional de Carte GAUDEAMUS cu titluri variate, reduceri de preț de până la 85% la peste 600 de titluri, întâlniri cu autori cunoscuți, ateliere pentru copii și peste 4500 de premii.
Cele mai apreciate evenimente organizate de Curtea Veche Publishing în cadrul târgului au fost lansarea volumului „Pe trecerea timpului” de Emil Hurezeanu, prezentarea noutăților regale în prezența AALLRR Principesa Margareta și Principele Radu ai României, lansarea volumului regal pentru copii „Carol I. Primul și cel mai mare Rege al românilor” de Adrian Cioroianu și Andrei Radu și atelierele de lectură pentru micii cititori cu tehnici interactive din teatru, organizate de Asociația Curtea Veche cu sprijinul Dacia România.
Top 5 al vânzărilor Curtea Veche Publishing la Gaudeamus 2015:
Pe primul loc în topul preferințelor s-a aflat volumul „Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015” de Emil Hurezeanu. Volumul conține articolele publicate de jurnalistul Emil Hurezeanu în perioada 1996-2015 și ilustrează evoluția societății românești în ultimii 20 de ani. Analizele pun în perspectivă cele mai importante evenimente interne și internaționale și oferă cititorului instrumentele necesare pentru o interpretare realistă și logică, în același timp aducând previziuni referitoare la viitorul României. Cartea este scrisă cu o subtilă ironie, deja cunoscută publicului din emisiunile TV în care Emil Hurezeanu a fost realizator. O carte durabilă, pe care publicul o merită din plin.
Cel de al doilea loc în topul vânzărilor a fost ocupat de cel mai recent volum semnat de celebrul bucătar Jamie Oliver, “Comfort Food”, o colecție de rețete savuroase și inedite care pot reda oricui și oricând buna dispoziție – acele plăceri vinovate, simple și gustoase, meniuri care te scot din cotidian și pun în lumină ritualul gătitului pentru cei dragi și pentru propria plăcere.
Al treilea cel mai vândut titlu la standul editurii Curtea Veche a fost „Săvârșin. Detaliul” de Principesa Margareta a României și Principele Radu al României. Albumul prezintă Castelul Regal de la Săvârşin din perspectiva detaliilor legate de construcţie şi decoraţiuni. Este bogat ilustrat cu fotografii color ale interioarelor şi clădirilor din jur, printre care au fost introduse şi câteva fotografii făcute în anii 1940, pe vremea când Regina-Mamă Elena se îngrijea de castel. Familia Regală română a reintrat în posesia domeniului şi a castelului în anul 2001, când a fost demarat un proces îndelungat de reconstrucţie, recondiţionare şi reamenajare, pentru a elimina intervenţiile haotice din perioada comunistă asupra elementelor decorative ale proprietăţii. Autorii descriu în amănunt spaţiile, mobilierul, decoraţiunile interioare şi exterioare, bibelourile, obiectele de valoare atât materială, cât şi sentimentală pe care le-au recuperat de la deteriorare, de-a lungul anilor, cu mari costuri materiale şi de energie umană, ajutaţi fiind de artişti plastici şi de meşteri din zonă, în perspectiva deschiderii domeniului şi a castelului, fie şi parţială, spre vizitarea de către publicul larg.
Pe locul al patrulea se află un volum regal pentru copii și adolescenți, „Carol I. Primul și cel mai mare Rege al românilor” de Adrian Cioroianu și Andrei Radu, cu ilustrații de Alexandra Mâzgăreanu, al doilea din seria “Regii și Reginele noastre”, coordonată de Adrian Cioroianu pentru Curtea Veche Publishing.
Cartea reprezintă o invitație către descoperirea unei noi fațete a istoriei. Adeseori dincolo de fotografia unui rege sau a unei regine din manuale nu pare să fie nimic. O figură sobră, încărcată de responsabilitatea care-i apasă pe umeri şi de imperativul unui destin pus în slujba Istoriei. Aşa stau lucrurile şi cu primul şi cel mai mare rege al românilor, Carol I-ul.
Tinerii cititori pot urmări traseul suveranului, din vremea în care era un tânăr principe căruia i se propune tronul Principatelor Române, după abdicarea forţată a lui Alexandru Ioan Cuza, până în cei din urmă ani ai domniei sale, înainte de Marele Război.
Evocarea momentelor istorice cruciale pentru soarta naţiunii române este dublată de un subtil tablou psihologic al regelui, zugrăvit în culori vii, în care se împletesc rigoarea şi seriozitatea germană cu dragostea nedisimulată pentru ţara care l-a ales să o conducă.
Al cincilea cel mai căutat titlu a fost volumul „Connected” de dr. Nicholas A. Christakis şi dr. James H. Fowler, prima apariție în colecția “Outliers” de la Curtea Veche Publishing. “Connected” este una dintre acele cărţi care îţi schimbă modul de a înţelege lumea. Cei doi autori studiază cum reţelele sociale ne determină aproape fiecare aspect al vieţii şi propun Regula celor trei trepte de influenţă: influențăm și suntem influențați de oameni care se află la trei trepte distanță de noi, iar pe unii dintre aceștia nici măcar nu-i cunoaștem. Ne imaginăm că suntem indivizi care îşi controlează singuri destinele, însă nu suntem decât nişte celule în sistemul nervos al unei creaturi cu mult mai mari.