Roz Townsend este renumită, pe plan internațional, ca trainer, oratoare și autoare. În România, Curtea Veche Publishing a publicat volumul “Dezvoltă-ți abilitățile de comunicare. Idei simple pentru prezentări de succes” (2009). Citiți mai jos un scurt articol redactat de autoare despre imposibilitatea de a ne controla comportamentul mereu, pornind de la un exemplu dat de Richard Thaler:
Există o poveste minunată despre economistul Richard Thaler. Într-o noapte în 1975 el a invitat un grup de absolvenți de-ai lui la cină. În timp ce așteptau cina, el a scos niște nuci caju.
După ceva vreme a observat că nucile caju dispăreau foarte rapid și că era puțin probabil ca oaspeților să le mai fie foame de mâncarea gătită de el. Așa că a luat nucile caju de pe masă. Oaspeții săi i-au mulțumit pentru asta.
Acesta a fost un moment de iluminare. El s-a întrebat: dacă suntem cu toții ființe raționale și dacă avem control asupra apetitului și poftelor noastre, de ce au mâncat absolvenții mai multe nuci caju decât le trebuia?
El a concluzionat că, contrar gândirii convenționale de atunci, cu toții avem probleme în a ne opri să facem ceva ce vom regreta. Într-un aspect sau altul al vieții noastre avem probleme cu autocontrolul. Iar dacă cineva ne oprește, suntem de obicei mai degrabă recunoscători decât indignați față de momentul când cineva ne trage la răspundere. Această gândire l-a inspirat pe Thaler să dezvolte școala de economie comportamentală.
În politică, global și în propriile noastre vieți este posibil să fim conștienți că avem un comportament irațional care este predictibil, și ar fi înțelept să îl luăm în considerare când ne judecăm pe noi înșine sau pe alții.
Sursă:
Ross Gittins Lessons from the cashew binge good to digest The Sydney Morning Herald 22/4/2016