Curtea Veche Publishing are plăcerea de a anunța participarea domnului Adrian Cioroianu la Ziua Limbii Române ediția a IV-a, miercuri, 31 august, începând cu ora 18.00, unde va vorbi despre cărțile apărute la Curtea Veche Publishing. Prin acestea autorul a reușit să facă în ultimii ani istoria mai accesibilă publicului larg și să demonstreze celor mici că istoria poate fi cea mai frumoasă poveste.
Evenimentul, organizat cu ocazia Zilei Naționale a Limbii Române, este realizat de Centrul Cultural Casa Artelor Sector 3 și finanțat de Primăria și Consiliul Local al Sectorului 3. Timp de două zile, pe 30 și 31 august, între orele 11:00 – 21:00, publicul este așteptat în “Amfiteatrul cu Cărți” din Curtea Casei Artelor de pe Bulevardul Mircea Vodă nr.5, unde organizatorii au pregătit un Târg de Carte Românească, Spațiu pentru lectură, Ateliere de creație pentru copii, Concursuri de recitat cu premii în cărți, Prezentări de carte cu invitați speciali și Recitaluri de muzică și poezie românească.
Adrian Cioroianu va vorbi despre cele două volume inspirate de emisiunea 5 minute de istorie (TVR): “Cea mai frumoasă poveste vol II: Nu putem evada din istoria noastră” (Curtea Veche Publishing, 2016) și “Cea mai frumoasă poveste vol I: Câteva adevăruri simple despre istoria românilor” (Curtea Veche Publishing, 2013).
De asemenea, autorul va vorbi despre proiectul inițiat de Curtea Veche Publishing și pe care îl coordonează pentru a-i prezenta pe înțelesul copiilor și tinerilor pe cei opt regi și regine ale României într-o colecție frumos ilustrată: “Carol I. Primul și cel mai mare rege al românilor” (volum scris de Adrian Cioroianu alături de Andrei Radu) și “Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (volum scris alături de Mihaela Simina). Ambele volume au apărut la Curtea Veche Publishing în 2015 în colecția pentru copii “Regii și reginele noastre”.
Cel mai recent volum al autorului, “Cea mai frumoasă poveste vol II: Nu putem evada din istoria noastră”, tratează perioada imediată celui de-al Doilea Război Mondial, când România a intrat în sfera intereselor sovietice, pierzându-și identitățile care plasaseră țara în elita națiunilor. Instaurarea regimului comunist, existența unui aparat represiv și industrializarea țării au dus la mărirea și decăderea unor corifei ai politicii culturale, totul încheindu-se cu declinul și prăbușirea regimului și, implicit, a conducătorului. Așadar este vorba despre o istorie la care mulți dintre noi au participat și pe care trebuie să o acceptăm, fiindcă nu putem evada din istoria noastră.
Ambasadorul Adrian Cioroianu, Delegat permanent al României pe lângă UNESCO, profesor doctor la Facultatea de Istorie al Universităţii din Bucureşti, a publicat consistent în multe ziare şi reviste din ţară şi adesea a putut fi văzut — în calitate de colaborator sau realizator — în programe ale televiziunilor din România. Este autor al mai multor volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune şi, mai recent, al unui roman.
Klarmedia, partener monitorizare de presă Curtea Veche Publishing.