Ne-am bucurat să participăm la întâlnirile Marinei Stepnova, autoarea cărții “Femeile lui Lazăr” (Curtea Veche Publishing), din cadrul FILIT (Festivalul Internațional de literatură și traducere Iași). Autoarea de origine rusă a participat în cadrul evenimentelor organizate de FILIT la întâlniri cu cititorii, sesiuni de autografe și discuții în jurul volumului “Femeile lui Lazăr”.
Întâlnirile cu Marina Stepnova au avut loc la Catedra de Slavistică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și la Colegiul Național, în cadrul Întâlnirilor Alecart.
Întâlnirile cu Marina Stepnova au fost cu adevărat speciale și au strâns la un loc sute de tineri dornici să o asculte și să îi pună întrebări. La sfârșit au fost organizate sesiuni de autografe.
“Femeile lui Lazăr” este un roman extraordinar, care acoperă 100 de ani de istorie în câteva sute de pagini: Care este relaţia unui geniu cu puterea și cu iubirea? Genialitatea omului de știinţă îl face obiect sau subiect în luptele de toate felurile duse în tulburatul secol XX rusesc? Cât este cu-adevărat alegere subiectivă, personală, în vieţile celor care îl traversează? Acestea sunt întrebările pe care le ridică “Femeile lui Lazăr”, o saga învăluitoare, de o forţă comparabilă cu cea a marilor romane clasice rusești. Romanul acoperă aproape un secol de istorie și oferă cititorului un tablou detaliat al „marelui imperiu“, în tușe ferme și culori tari: precaritatea vieţii și a morţii într-o așezare evreiască, viaţa refugiaţilor într-un oraș siberian în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, nomenclatura sovietică în epoca ei de aur, universul aproape concentraţionar, mutilant, al școlii ruse de balet.
Figura centrală a romanului este Lazăr Lindt, geniu al știinţei sovietice și purtător jovial al unei evreităţi neasumate. Identitatea lui se contruiește din perspectiva femeilor care îi influenţează destinul: marea lui iubire este Marusia, soţia mentorului său, de la care primește cea mai caldă, generoasă și durabilă afecţiune — cea maternă; marea ne-iubire este Galina Petrovna, cea care îi devine soţie sacrificând visul modest al fericirii domestice, iar sacrificiul ei dă naștere unei forţe de nestăvilit — cea a urii conjugale.
Numai Lidocika, nepoata lui Lazăr Lindt, orfana ajunsă în grija bunicii neiubitoare, primește șansa de a alege.
MARINA STEPNOVA s-a născut în 1971 în orașul Efremov din regiunea Tula, dar a crescut și a studiat la Moscova, unde a absolvit Institutul de Literatură „Maxim Gorki“. De-a lungul timpului, a publicat proză și poezie în revistele Zvezda, Oktiabr, Novîi Mir și altele. Este prima femeie din Rusia care a devenit redactor-șef al unei reviste pentru bărbaţi, XXL, pe care o conduce și în prezent. Pe lângă activitatea publicistică, Marina Stepnova este și traducătoare — a tradus în limba rusă piesa lui Mihail Sebastian Steaua fără nume, care se află pe afișele a numeroase teatre din Rusia și din Ucraina.