Curtea Veche Publishing are plăcerea de a anunța lansarea volumului “Evreul înainte și după Cristos. O analiză asupra genezei anti-iudaismului” de Ana-Maria Bărbulescu, volum apărut cu sprijinul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”. Evenimentul va avea loc în cadrul Târgului Gaudeamus vineri, 18 noiembrie 2016, ora 16.30, la standul Curtea Veche Publishing, Pavilionul Central, Romexpo.
Alături de autoare, vor lua cuvântul domnii Andrei Cornea, eseist și profesor universitar în cadrul Universității București și Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”. Oficiile de gazdă vor fi făcute de domnul Cătălin Strat, redactor-șef Curtea Veche Publishing.
Volumul propune un studiu despre imaginea evreilor în textele autorilor antici greci și romani, discutând diferența dintre anti-iudaism și antisemitism. Deşi aparent foarte diferite, între anti-iudaismul caracteristic perioadelor antică şi medievală şi antisemitismul caracteristic perioadei moderne, există doar o diferenţă minimă, care se manifestă prin existenţa/inexistenţa nevoii de raţionalizare a acestei animozităţi generate de una şi aceeaşi cauză: prezenţa străinului, a celui care, pentru că este perceput drept diferit, e necesarmente plasat în categoria generică a grupului de non-apartenenţă.
Ana Bărbulescu este doctor în sociologie la Universitatea din Bucureşti. În prezent, este cercetător ştiinţific la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ şi conferențiar universitar la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti. Este autoarea volumelor Ingrup vs. outgrup în imaginarul biblic (Tritonic, 2004) şi Dynamics of Identity Construction. Jews and Christians in Late Antiquity (Tritonic, 2016) şi co-editor al volumului de documente Munca obligatorie a evreilor din România (Polirom, 2013).
Klarmedia, partener monitorizare presă