Începând de sâmbătă, 7 octombrie 2017, cei mici și cei mari pot experimenta cele mai noi tehnici de lectură la Festivalul NARATIV. Intrarea este gratuită și ultimele locuri sunt disponibile pe narativ.ro.
Conform unui studiu realizat de Asociatia Curtea Veche, doar 8% dintre copiii bucureșteni citesc de plăcere în timpul liber. Corelând cu rezultatele testelor PISA, conform cărora elevii români sunt sub standardele internaționale privind abilitățile și cunoștințele care ar trebui dobândite în sistemul de educație, această statistică este cu atât mai îngrijorătoare.
Asociația Curtea Veche și-a propus să schimbe acest lucru. Așa a apărut NARATIV – Festivalul de lectură pentru copii unde cititul este plăcere – cu peste 100 de activități gratuite pentru copii, părinți și profesori. Evenimentul are loc în București, în weekend-urile 7-8 și 14-15 octombrie 2017, la Colegiul Național “Cantemir Vodă” din București. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat cu sprijinul Kaufland România.
În câte moduri poți citi o poveste?
Activitățile de la Festivalul NARATIV combină lectura cu educația prin artă și sunt dedicate copiilor cu vârste între 3 și 14 ani. Spre exemplu, în cadrul atelierului “Litere pentru prichindei” cei mici vor pescui literele alfabetului din cutii senzoriale și se vor juca alcătuind cuvinte. La “Rime și ghicitori”, copiii vor compune și recita singuri versuri. Trupa de teatru NARATIV formată din tineri actori vor aduce în prim-plan “Pinocchio” și “Alice în Țara Minunilor” prin spectacole lectură potrivite tuturor vârstelor.
Din program mai fac parte activități de storytelling în limbi străine realizate împreună cu institutele culturale din București (maghiară, germană, spaniolă, engleză), povești pe muzică – unde cei mici vor învăța cum să creeze o coloană sonoră, teatru de umbre, jurnalism, arhitectură și multe altele. De asemenea, copiii pot face schimb de cărți la colțul de lectură SLooP sau aduce la viață personaje din cele mai îndrăgite povești în Sala Canon Creative Park.
Pentru că obiceiul lecturii se creează cu sprijinul adulților de acasă și de la școală, organizatorii au pregătit o serie de conferințe pentru părinți și profesori susținute de către specialiști în educația nonformală și psihologia copilului. Printre acestea se numără întâlnirea cu Virgil Ianțu – “Lectura în familie – de la emoție la impact” sau conferința lui Alan Cornish despre programele de lectură din întreaga lume și impactul lor în formarea generațiilor de cititori.
“Oricare ar fi alegerile tinerilor de mai târziu și independent de meseria pe care o vor alege, acestea au la bază lectura. Creativitatea și forța pornesc din lectură. Tocmai de aceea, este important să conștientizăm că cititul poate deveni un obicei în rândul celor mici atâta vreme cât este un obicei al părinților. Dacă adulții obligă copilul să citească, aceștia nu vor face decât să stârnească o repulsie, o reacție adversă față de cărți. Noi acest lucru ne-am propus în cadrul Festivalului NARATIV unde așteptăm peste 3.000 de participanți: să venim în ajutorul adulților cu diferite idei prin care să putem comunica mai atractiv cu copiii despre lectură.” declară Irén Arsene Máté, președintele Asociației Curtea Veche.
Asociația Curtea Veche a fost înființată în luna martie a anului 2014 pentru a dezvolta într-un mod independent și susținut activitatea de responsabilitate socială începută de Curtea Veche Publishing prin programul național alternativ de lectură “Cărțile copilăriei” care își propune creșterea reală a interesului copiilor și tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului copiilor de înțelegere a textelor și creșterea consumului de carte din România. Mai multe informații despre Asociația Curtea Veche puteți afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro și Facebook.com/AsociatiaCurteaVeche.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Sponsor official: Kaufland
Parteneri: Curtea Veche Publishing, Herlitz România, Lugera – The People Republic, Mount Himalaya Tea, Sameday Courier
Parteneri instituționali: Colegiul Național „Cantemir Vodă”, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Institutul Balassi – Maghiar din București, British Council, Institutul Cervantes din București, Goethe-Institut București, Artcrowd, Asociația Sonia Maria, Mindstage, Școala pentru deficienți de vedere București
Parteneri de joacă: Canon – Creative Park și SLooP
Parteneri media: Agerpres, Avantaje, Revista Biz, BlitzTV, Brrlog, Elevate, Minimax, Paginadepsihologie.ro, Psychologies, Radio România Cultural, SuntPărinte.ro, Șapte Seri, Totuldespremame.ro
Susținut de: Itsy Bitsy
Partener monitorizare presă: Klarmedia