Curtea Veche Publishing începe 2018 cu apariții care ne vor ajuta să ne ținem de o bună parte dintre obiectivele pe care le-am stabilit la trecerea dintre ani – să mâncăm mai sănătos, dar și mai gustos, să ne simțim bine în propria piele, să ne bucurăm de micile momente și să fim mai atenți atât cu noi cât și cu ceilalți.
După sărbătorile încărcate, ne prinde bine să mai diversificăm meniul. Bine-cunoscutul Chef Foa vine în întâmpinarea acestei nevoi presante și publică prima sa carte de bucate la Curtea Veche Publishing – „Street Food”. Având în vedere explozia din ultimii ani a mâncării preparate „în stradă” Chef Foa adună din toată lumea o vastă selecție de mâncăruri a căror savoare și spontaneitate de pe stradă o puteți reproduce la voi în casă. Astfel că indiferent de colțul lumii pe care doriți să-l aveți la doar câteva ingrediente distanță, de acum puteți să mutați ieșirile cu prietenii în propria bucătărie.
Fiind la capitolul mâncare sănătoasă nu puteam începe anul fără o apariție proaspătă de la medicul nutriționist Mihaela Bilic. „Am mâncat. O fi păcat?” radiografează călătoria noastră zilnică prin alimentația pe care alegem sau nu să o adoptăm. Și mai ales ne ajută să înțelegem de ce ne este atât de greu să ne schimbăm obiceiurile când vine vorba de mâncat și cum putem combate sentimentul de vinovăție când exagerăm ori când dorim să facem o schimbare în alimentație.
Nu trebuie să uităm că deși fericirea noastră pare să treacă de multe ori prin stomac, călătoria prin cotidianul complex este anevoioasă și necesită o „hartă” adaptată vremurilor. De aceea psihologul Gáspár György ne-a pregătit un volum care să ne ghideze în încercările noastre de a fi mai conștienți de sine și care ne va ajuta să trecem peste obstacolele societății noastre consumeriste, supra-saturată și industrializată. „Mindfulness urban” este o carte care cu siguranță se adresează nouă, tuturor, fiindcă această abilitate a „mindfulness”-ului o are oricine ființă umană; cu toții ne dorim să trăim în prezent, să fim conștienți în ce punct al vieții ne aflăm și ce planuri de viitor avem, dar mai ales ne dorim să știm cum să nu fim copleșiți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
Și dacă tot vorbeam la început de un meniu mai divers, cei care au deja obiceiul mâncatului sănătos (ori s-au hotărât să înceapă) se vor bucura de apariția unei cărți de bucate complet diferite – traducerea în română a volumului „Cooking from Your Heart” de Denisa Rățulea. Expată născută în Transilvania și stabilită la Londra, Denisa Rățulea gătește folosind doar plante și legume, dar nu îi place să se ascundă în spatele unei etichete. Această carte transcede tiparele „raw-veganism”-ului și merge multe mai departe de smoothie-uri și salate. Veți învăța ce înseamnă mâncatul intuitiv, care deși se bazează pe plante și nu necesită tratare termică nu înseamnă că mâncarea nu trebuie să aibă gust ori că trebuie să se încadreze în niște reguli stricte. Nu în ultimul rând, veți învăța cum să porniți de la mâncare într-o călătorie a descoperirii de sine.