Există anumite situații în viață când suntem emotivi și simțim un disconfort, de regulă un sentiment de teamă, în situații interpersonale care ne afectează atât viața personală cât și cea profesională.
Daniel Goleman susține că lumea afacerilor este adesea formată din oameni cu un coeficient de inteligență mai scăzut care îi conduc pe unii cu un IQ mai ridicat. Tot ce trebuie să faci este să-ți dai seama că ești mai inteligent decât crezi.
Acest lucru îl afirmă și Dr. Thomas Armstrog, în cartea sa destinată copiilor, „Ești mai inteligent decât crezi”. Dr. Armstrong propune o serie de soluții pentru a învinge timiditatea și pentru dezvoltarea abilităților sociale:
Zâmbește – Este un lucru simplu, dar atunci când le zâmbești oamenilor, îi anunți că îi placi și că ești interesat de ei. Este foarte posibil ca oamenii să îți răspundă într-un mod pozitiv dacă le zâmbești.
Ascultă – Acordă-le prietenilor tăi suficient timp pentru a vorbi și concentrează-te asupra a ceea ce spun ei. Cel mai important este să-i lași să termine de vorbit înainte de a răspunde.
Fii tu însuți – Dacă ești timid sau nu te simți confortabil să vorbești mult, totuși îți poți demonstra capacitățile inteligenței sociale, dacă întrebi și ești atent la răspunsuri, ușa către prietenia ți-a fost deschisă.
Găsește puncte comune de interes – Atunci când vorbești, găsește subiecte care să te intereseze atât pe tine, cât și pe ceilalți. Interesele comune te ajută să cunoști și să păstrezi conversația vie.
Păstrează șansele de partea ta – Este indicat să mergi acolo unde se împărtășesc pasiunile. De exemplu, dacă îți place să colecționezi timbre, găsește un grup de colecționari de timbre; dacă îți place fotbalul, intră într-o echipă de fotbal.
„Ești mai inteligent decât crezi” de Thomas Armstrong te ajută să înțelegi cum să aplici teoria inteligențelor în viața de zi cu zi și te face conștient de abilitățile tale. Thomas Armstrong afirmă că a fi inteligent nu presupune doar să iei note mari, să obții un punctaj bun la teste și să memorezi lucruri. El definește inteligența printr-un mod mai simplu, afirmând că aceasta constă în înțelegerea și interacționarea cu cei din jur, capacitatea de ați stabili obiectivele personale, să înveți din experiențele trecute, să îți înțelegi punctele slabe și pe cele forte.