Un moment important din viața fiecărui om este acela în care este nevoit să țină un discurs public. De cele mai multe ori, vorbitorii devin timizi, își pierd ideile și pot simți chiar un blocaj mental.
Dale Carnegie prezintă în bestsellerul „Cum să vorbim în public” patru condiții care te vor face un adevărat maestru în public speaking:
- Să începeți cu o dorință puternică și îndârjită – Acest lucru contează mult mai mult decât vă dați, probabil, seama. Dacă dorința nu este suficient de puternică, realizările vor fi slabe și neînsemnate. Dar, dacă vă urmați scopul cu perseverența și energia unui buldog care aleargă o pisică, nimic nu vă poate sta în cale. Chauncey M. Depew declară că nu există o altă modalitate „care să ajute pe cineva atât de rapid în carieră că asigurarea unui renume de bun vorbitor. Philip D. Armoir, după ce a câștigat milioane de dolari, a spus: „Mai bine aș fi un vorbitor desăvârșit decât un om de afaceri realizat.”
- Să știți exact despre ce vreți să vorbiți – Teddy Roosevelt spunea „ ca toți tinerii lipsiți de experiență, aveam mari dificultăți de a vorbi în public”. Acesta a urmat sfatul unui bătrân iscusit pentru aș învinge emoția și teama de a vorbi în public. Sfatul suna cam așa: „Nu vorbi decât atunci când ești sigur că ai ceva de spus și că știi exact despre ce e vorba. Numai atunci zi ce ai de zis și stai jos.”
- Aveți încredere în voi – William James, unul dintre cei mai celebri psihologi spunea: „ pentru a căpăta curaj, purtați-vă ca și cum ați fi deja curajos, cu o voință de fier, și cu siguranță curajul va înlocui teama.” Apreciați-vă la adevărata valoare, priviți-vă publicul în ochi și începeți să vorbiți încrezători, de parcă toată lumea aceea v-ar datora bani. Închipuiți-vă că s-au adunat acolo că să vă implore să-i mai păsuiți. Efectul psihologic va fi unul pozitiv.
- Exersați! Exersați! Exersați! Această condiție este cea mai importantă, chiar dacă ați uitat tot ceea ce ați citit până în acest moment, trebuie reținut faptul că: „ calea cea mai sigura pentru a vă dezvolta încrederea în voi înșivă și în capacitatea de a ține un discurs este să vorbiți, de fapt, în final, toată chestiunea se reduce la un punct esențial: exersați, exersați, exersați. Aceasta reprezintă condiția sine qua non – fără de care nu se poate.”