Nimic nu se compară cu o porție bună de lectură, mai ales dacă treci prin paginile autorilor tăi preferați. Însă atunci când timpul nu este cel mai bun aliat al tău în găsirea unor ferestre dedicate acestei pasiuni, puțină organizare în program este mai mult decât binevenită. În fond, zilele vor avea tot 24 de ore și de acum înainte, așa că doar tu poți decide CÂT vrei să citești într-o săptămână. Important este să înțelegi CUM poți economisi mai mult timp pentru citit. Așadar, iată o serie de sfaturi:
Citește în fiecare seară înainte de culcare
Cititul în acest interval de timp este o metoda testată de foarte mulți cititori, ce nu doar că îți permite o fereastră clară în care să te dedici pasiunii tale, dar este și o sesiune de relaxare excelentă. Mulți cititori consideră că cititul înainte de culcare este cel mai bun somnifer natural la care se poate apela. Exact cum corpul tău are nevoie de odihnă, după o zi covârșitoare la birou, mintea are nevoie de porția sa de respiro. Or cititul este un instrument perfect pentru relaxarea mintală, făcând sublim trecerea de la veghe la somn.
Citește în fiecare dimineață în drum spre muncă
Acesta este încă un interval pe care îl poți aloca cititului, mai ales că discutăm în acest caz despre așa-numiții “timpi morți”: atunci când te afli în metrou, troleibuz, microbuz sau tramvai, ești “captiv” în acel spațiu, fără a avea multe opțiuni la dispoziție. Așadar, deschide cartea preferată și începe să citești. Același lucru îl poți face și pe drumul de întoarcere, așadar, uită de telefon și alege mai degrabă o portie numai bună de lectură!
Citește mai multe cărți în același timp
Cititorii pasionați susțin că această soluție chiar funcționează, atunci când vrei să acorzi o pondere mai mare de timp cititului zilnic. Este o metodă construită pe determinare și continuitate. Poți asocia anumite părți ale zile cu anumite cărți sau anumiți autori, în funcție de energia pe care o ai, sau de complexitatea subiectului abordat. Important este să continui acest exercițiu, pentru a-ți reîmprospăta constant creierul cu informații venite din mai multe domenii, în același timp.
Stabilește un număr zilnic de pagini citite
Este una dintre cele mai des vehiculate sugestii, atunci când cei cu dor de carte au prea puțin timp la dispoziție pentru citit. La începutul unei cărți noi, este important să alegi un număr de pagini zilnice cu care sa te simți și tu confortabil. Dacă timpul te presează, un număr de 100 de pagini poate fi un pariu prea mare pentru disponibilitatea ta reală. Mai sus discutam împreună despre câteva intervale cronologice, în care poți zilnic fără probleme. Așadar, calculează numărul de pagini presetate în funcție de acești timpi. Ca alternativă la un număr de pagini predefinit, îți poți impune citirea unui număr de 1-2 capitole, în fiecare zi.
Împrumută de la bibliotecă mai multe cărți deodată
Dacă ești abonat la biblioteca din orașul tău, îți recomandăm să împrumuți mai multe cărți în același timp. Fiind presat de un deadline precis, vei aloca mai mult timp cărților pe care ți le-ai ales. Această responsabilizare va determina automat un număr mult mai mare de pagini citite în fiecare zi, adică esența tuturor celorlalte aspecte pe care le-am discutat până în acest punct.
Provoacă-ți prietenii să citească
Propune un concurs în cercul tău de prieteni: terminarea aceleiași cărți, într-un interval de timp prestabilit. Faptul că există o miză acum pe masă, te poate determina să acorzi mai mult timp cititului, stimulându-ți astfel și mai mult apetitul pentru literatură. Ca alternativă, impune-ți un deadline cât mai aproape de momentul în care ai citit primele rânduri din pagină și începe singur un maraton de carte, uitând de telefon, seriale, emisiuni și podcasturi.
Cât despre cărțile pe care să le citești în următoarea perioadă, mai ales în zilele pline de tihnă din prejma Sărbătorilor, fă-ne o vizită chiar acum pe site și bucură-te de cele mai titluri din colecția Curtea Veche Publishing!