Cititul este o activitate ce ne aduce pe toți la aceeași masă a discuțiilor, însă diversitatea genurilor și ușurința cu care putem citi orice, oriunde și oricând, sunt criterii ce trasează diferențe clare între cititori. Pasiunea pentru un anumit stil literar sau pentru o clasă aparte de autori ne apropie unii de alții, sau ne grupează în poli diferiți de opinie, atunci când dezbatem un anumit subiect literar.
Mai sunt apoi și micile tabieturi ale fiecăruia dintre noi: unii cititori parcurg cel mai bine foile unei cărți acasă, în timp ce alții au nevoie de un vuiet generalizat pe fundal, precum zgomotul din metrou, cafenea sau parc. Tu ce fel de cititor ești? Te poți identifica, oare, cu una dintre cele șapte tipologii de mai jos?
Tipuri diferite de cititori – Cel care s-a îndrăgostit de o carte
Este cititorul care a trăit pe propria-i piele o emoție puternică, atunci când a citit o carte anume. De aceea, se reîntoarce cu multa bucuria la prima pagină a acesteia, ori de câte ori are ocazia, pentru a resimți acel buchet sentimental de stări noi, ce l-au marcat profund. O face din plăcere? O face din nevoie? Doar acest tip de cititor cunoaște adevăratul motiv, însă emoțiile retrăite, chiar și a zecea oară, rămân la fel de puternice.
Tipuri diferite de cititori – Cel care așteaptă continuările
Acest tip de cititor nu s-ar mulțumi niciodată cu o singură parte, pentru că acest lucru ar însemna că povestea s-a încheiat prea brusc pentru gusturile sale. Are nevoie de o continuare, de o speranță că lucrurile avansează, pentru ca eroii săi preferați să îl mai surprindă încă o dată cu noi și noi aventuri. În biblioteca personală a unui astfel de cititor se vor găsi mereu trilogii și serii complete, ce descriu aventuri complexe, descrise în sute și sute de pagini de carte.
Tipuri diferite de cititori – Care care vrea și cartea și filmul
Chiar dacă părerea general valabilă despre topicul “carte vs adaptare” pare să încline balanța în favoarea cărții, o anumită categorie de cititori preferă filmul înaintea formatului fizic. Și spunem asta raportându-ne doar la un punct de vedere cronologic, pentru că atunci când lasă cartea pentru final, acești cititori parcurg întreaga poveste având deja întipărite în minte chipurile personajelor preferate, sau locurile în care acestea dezvolta întregul plan narativ.
Tipuri diferite de cititori – Cel care consumă doar formatul clasic
Aceștii cititori de “modă veche” sunt pregătiți oricând să construiască un zid în jurul formatului tradițional de carte, respingând cu naturalețe alternativele digitale, fiind convinși de faptul ca experiența cititului transcede emoțiile și ajunge cu ușurință spre zona palpabilului. Mirosul de pagini proaspăt printate, foșnetul acestora sau modul în care țin cartea în mână, acestea sunt senzații ce îi conving pe acești cititori să se întoarcă mereu la colectiile de carte fizica.
Tipuri diferite de cititori – Cel care care citește cărți sofisticate
Un astfel de cititor poate trece cu ușurință drept omul căruia îi place să fie validat în cercul său social, prin prisma lecturilor pe care le citește. Un poet polonez avangardist, scrisori dintr-o parte în cealaltă a Mongoliei, un tratat despre iubire, scris pe genunchii ponositi ai unui scriitor afgan din Montmartre – toate aceste scrieri, la care nu toți au acces, îl fascinează la culme, pentru că are mereu în minte aceleași scenariu, în care cei din jur îi ascultă cu admirație analiza acelei scrieri.
Tipuri diferite de cititori – Cel căruia îi plac lumile imaginare
Este un tip de cititor pe care viața din jurul său nu îl mulțumește suficient de mult, încât să se bucure de lecturi desprinse din cotidianul atât de cunoscut lui. Preferă lumi în care trăiesc personaje care sparg cu ușurință orice barieră a imposibilului, pășind dintr-un univers în altul, fără ca nimeni să îi poată opri. Emoțiile pe care acest cititor le simte sunt aceleași pe care le simte un fan al romanelor de dragoste, însă cadrul SF este cel corect pentru gusturile sale.
Tipuri diferite de cititori – Cel pe care o carte îl plictisește rapid
În final, cei care închid acest clasament al tipologiilor sunt cititorii care citesc parțial o carte. Motivele sunt nenumărate: vor sa înceapă o alte carte a carei titlu îi intrigă, subiectul celei pe care o citesc acum nu îi mai animă la fel de mult ca la început, au luat o pauză mult prea mare de la citit, pentru a continua cu aceeași plăcere cartea respectivă, sau, pur și simplu, numărul de pagini al acesteia este mai mult decât dezarmant.
Pentru că am ajuns la finalul acestui clasament, nu putem încheia fără o serie de mențiuni speciale, acordate următoarelor tipologii de cititori:
- Cel care citește doar cărți în limbi străine;
- Cel care aprofundează doar un anumit domeniu;
- Cel care care preferă un ebook în locul formatului fizic.
Indiferent de tipologia în care te încadrezi, pe site vei găsi mereu o carte pe gustul tău!