Roz Townsend este renumită, pe plan internațional, ca trainer, oratoare și autoare. În România, Curtea Veche Publishing a publicat volumul “Dezvoltă-ți abilitățile de comunicare. Idei simple pentru prezentări de succes” (2009). Astăzi vă propunem o nouă privire asupra filmelor triste:
“Te-ai întrebat vreodată de ce atât de mulţi oameni aleg să vizioneze filme triste?
Cercetătorii de la Oxford consideră că aceste filme lacrimogene sunt preferate de anumite persoane deoarece eliberează chimicalele fericirii în creier. Ei au descoperit că oamenii care se uită la astfel de filme, spre deosebire de cei care se uită la filme documentare, au o rezistenţă mai mare la durere şi se simt mult mai legaţi de persoanele din grupul lor.
Endorfinele produse de creier ca reacţie la situaţiile stresante pot micşora percepţia durerii şi pot contribui la dezvoltarea relaţiilor sociale.
Cercetătorii susţin că vizionarea unor filme răscolitoare din punct de vedere emoţional creşte secreţia de endorfine, în acelaşi mod ca şi comedia. Concluziile acestei cercetări implică faptul că poveştile pot avea o contribuţie importantă la dezvoltarea relaţiilor sociale.
Rezultatele studiului citat sunt confirmate şi de alte cercetări despre tsunami, inundaţii şi incendii. Oamenii care au trecut împreună prin astfel de evenimente traumatice au devenit apoi extrem de ataşaţi unii de alţii.
Concluzia pare să fie aceasta: căutaţi-vă batistele, urmăriţi filme lacrimogene şi bucuraţi-vă de relaţiile puternice pe care le veţi dezvolta astfel.”
Sursa: World World Happiness Report 2017
The Sydney Morning Herald, 23 septembrie 2016
Veşti îmbucurătoare despre filmele triste, de Harriet Alexander