Fizicianul și filosoful Basarab Nicolescu a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace de către reprezentanții a opt universități și mai multe personalități din diferite țări. Cercetătorul român este actualmente profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și membru al Academiei Române.
Basarab Nicolescu este cunoscut în special pentru Odderon, un concept pe care l-a inventat în 1973. Teoria a fost dezvoltată în parteneriat cu fizicianul polonez Leszek Łukaszuk (1938-2007), și a fost bazată pe teoreme asimptomatice în acel moment. Demontând numeroase lucrări ale unor fizicieni cunoscuți ai vremii, Basarab Nicolescu a fost considerat un eretic în mediul academic. Cu toate acestea, teoria sa a fost confirmată 45 de ani mai târziu, de către cercetătorii de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară). Cu toate că nu are aplicații practice în dezvoltarea unor tehnologii, datorită lui pot fi create numeroase modele pentru studiul datelor experimentale.
Basarab Nicolescu a coordonat multiple colecţii transdisciplinare de cărţi în Franţa şi în România, printre care se numără și colecția Știință, Spiritualitate, Societate de la Curtea Veche Publishing. A înfiinţat la Paris Centrul Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare (CIRET), ajutând la crearea de centre şi grupuri de cercetare transdisciplinare peste tot în lume. Printre altele, Centrul de Intervenţie Psihologică şi Transdisciplinară al Universității de Vest „Vasile Goldiş” din Arad sau primul program de studii doctorale în transdisciplinaritate, la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (2006).
Până în prezent, cinci personalități de origine română se numără printre cei au primit Premiul Nobel: George Emil Palade pentru Medicină, Ioan Moraru – pentru Pace, Elie Wiesel – pentru Pace, Herta Muller – pentru Literatură, Ştefan W. Hell – pentru Chimie. Dacă ar primi distincția, Basarab Nicolescu ar fi, însă, doar al doilea român care s-ar afla în România la acel moment, alături de Ioan Moraru, ceilalți luând calea emigrării cu mult timp înainte să fie nominalizați.