Istoria marchează vieţile oamenilor. Unii aleg să scrie despre aceste experienţe, alţii să se regăsească în poveştile altora. Claudia Moscovici este una dintre persoanele care au ales să scrie despre evenimentele marcante din viaţa sa derulată între două lumi, îmbogăţindu-le cu elemente de ficţiune şi găsind o reţetă de succes pentru ceea ce a devenit un bestseller în Statele Unite ale Americii. Volumul Între două lumi, în engleză numit Velvet Totalitarianism de Claudia Moscovici, va fi lansat la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru, nr. 38, sector 1, Bucureşti), mâine, 21 septembrie, de la orele 18:00.
Pentru că romanul va fi ecranizat, evenimentul va pregăti o prezentare inedită a cărţii, multimedia, cu proiecţii de materiale audio şi video realizate de Andy Platon şi Claudiu Ciprian Popa. Iar ca invitaţi vor participa istoricul Adrian Cioroianu, criticul literar Alex Ştefănescu şi regizorul Stere Gulea.
Romanul este o combinaţie de întâmplări reale, trăite de către autoare în copilăria sa petrecută în România, dar şi ficţiune, poveşti de dragoste, de spionaj, care iau forma unui thriller poliţist. Tot cursul volumului se bazează pe o serie de alegeri şi urmările lor, modul în care evenimentele istorice afectează vieţile personajelor, între o lume dificilă, cu lipsuri şi ameninţări – lumea regimului dictatorial din timpul lui Ceauşescu – şi lumea Vestică, americană, diferită, dar nu mai puţin dificilă. Pentru fiecare moment greu, personajele dovedesc şi mai multă rezistenţă, precum şi o mai mare dorinţă de libertate. Iar iubirea oferă putere şi şansa la fericire.
Chiar dacă ambele lumi s-au schimbat de atunci, România a depăşit totalitarismul dur sau „de catifea”, istoria nu ar trebui uitată, crede autoarea. Momentele dificile din istorie care ne-au marcat vieţile merită să fie spuse şi citite, în forma acestui roman despre cele două lumi.