Duminică, 27 noiembrie, de la ora 14.00, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus (Complex Romexpo), la standul Editurii Curtea Veche, vă aşteptăm la evenimentul de lansare a trei volume din seria Cei o sută: Cei o sută – Diavolul argintiu, Cei o sută – Secretul Florenţa, Cei o sută – Culoarul templier de Gheorghe Schwartz. Alături de autor va lua cuvântul Caius Dobrescu.
Cea mai amplă serie romanescă din literatura română, Cei o sută, datorată scriitorului Gheorge Schwartz (premiat de Academia Română, în 2010, pentru volumul Culoarul templier, tipărit de Editura Curtea Veche), a ajuns cu Diavolul argintiu deja la borna 9, depăşind atât prin amploare, cât şi prin fineţea stilistică ciclul Zăpezile de acum un veac de Paul Anghel.
Pornind de la un caiet contabil cuprinzând cifre, tranzacţii şi însemnări ale hanului Diavolul Argintiu dintr-o germanică Hanovră medievală, obiect descoperit întâmplător în arhiva unei biblioteci dintr-o uitată mănăstire situată în Munţii Alpi, Scribul, un alter ego al autorului, începe – în cunoscuta-i manieră fantasmagorică, punctată, ca de obicei, de tot felul de îndoieli şi de văicăreli – o febrilă muncă de cercetare, dar şi de detectivistică, în vederea reconstituirii vieţii şi evenimentelor petrecute în acel han (o veritabilă instituţie stat în stat, cu armată proprie, proprietăţi imense, afaceri în centrele comerciale europene şi cu o flotă de piraţi pe mări şi oceane), ceea ce îl conduce pe Scrib la creionarea extraordinarelor biografii ale Bufonului vraci, Bastardului, Păpuşei, Învingătorul leului sau a contelui Lorenzzi.
Gheorghe Schwartz s-a născut la 16 septembrie 1945, în Lugoj. A absolvit în 1968 Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj. Este Doctor în filozofie şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, din 1976. Din 1990, a devenit membru în Consiliul de Conducere al Uniunii Scriitorilor.
A publicat 29 de cărţi şi a obţinut 18 premii şi distincţii literare, printre care Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor şi Premiul pentru Excelenţă al Uniunii Scriitorilor. I s-a conferit Ordinul Meritul Cultural în rang de Comandor.
Din 1985, lucrează la ciclul romanesc Cei o sută, ambiţionând una dintre cele mai ample construcţii din literatura română. Şi nu numai.
Din ciclul Cei o sută au apărut: Anabasis (1988), Ecce homo (1993), Oul de aur (1998), Mâna albă (2000), Vara rece (2004), Axa lumii (2005), Culoarul templier (Curtea Veche Publishing, 2008), Secretul Florenţa (Curtea Veche Publishing, 2010).