Astăzi, 31 mai, la standul nostru de la Bookfest a avut loc lansarea cărții „Tânăr student, caut revoluționar” (vol. 1. – “La început a fost frica” – şi vol. II. – “Voiam altceva, dar nu aveam în gând ceva anume”), coordonate de Zoltán Rostás şi Florentina Ţone. Ne-am bucurat să îi avem alături pe cei doi coordonatori, alături de criticul literar Paul Cernat și Doina Jela, redactorul cărții.
„Tânăr student, caut revoluționar” este o colecție de interviuri realizate, sub îndrumarea profesorului Zoltán Rostás, de studenţii Facultății de Jurnalism de la Universitatea din București în toamna anului 2009. Aceste interviuri, selecţionate de prof. Rostás alături de Florentina Țone, urmăresc să surprindă „la firul ierbii” momentul Revoluţiei din 1989. Este vorba despre perspectiva unor oameni obişnuiţi, de vârste şi profesii variate, aflaţi în acelaşi interval de timp – zilele marilor răsturnări din decembrie 1989 – în locuri, ipostaze şi situaţii diferite, trăind totuşi, la intensităţi şi sub formă de întîmplări diferite, acelaşi eveniment care a marcat istoria României în chip hotărâtor. Diferenţele de vârstă, bagaj cultural, maturitate politică, discernământ, de psihologie individuală, de mentalitate, realizează o imagine caleidoscopică, romanescă asupra evenimentelor şi oamenilor, constituind în acelaşi timp o materie primă de o importanţă capitală pentru viitorul sociolog, antrolopolg şi istoric, sau pur şi simplu pentru orice om interesat de istoria socială.
„Ani de zile am auzit în mediul universitar spunându-se că «tineretul de azi», chiar şi cel din facultăţile de ştiinţe sociale şi umaniste, nu ştie istorie, nu este interesat de aceasta şi habar n-are de Revoluţie. În astfel de condiţii, ce poate face un profesor de la Facultatea de Jurnalism: îşi trimite studenţii şi studentele după revoluţionari. Ca atare, culegerea de faţă este o altfel de carte, bazându-se nu pe procese-verbale ale unor comisii parlamentare sau pe anchete judiciare, ci pe mărturii înregistrate de tineri de aceeaşi vârstă cu Revoluţia.” (Zoltán Rostás)
Zoltán Rostás este profesor de sociologie şi de comunicare la Universitatea din Bucureşti şi la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc. Dintre numeroasele volume publicate, amintim „Tur-retur. Convorbiri despre munca în străinătate”, vol. I şi II (împreună cu Sorin Stoica), Curtea Veche Publishing, 2006; Curtea Veche Publishing, 2007; „Activiştii mărunţi. Istorii de viaţă” (împreună cu Antonio Momoc), Curtea Veche Publishing, 2007; „Cealaltă jumătate a istoriei. Femei povestind” (împreună cu Theodora-Eliza Văcărescu), Curtea Veche Publishing, 2008; „Strada Latină nr. 8. Monografişti şi echipieri gustieni la Fundaţia Culturală Regală Principele Carol”, Bucureşti, Curtea Veche Publishing, 2009.
Florentina Țone este jurnalistă şi doctorandă în sociologie în cadrul Şcolii doctorale a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti (UB). Alături de o serie de colegi de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (UB) a contribuit la realizarea volumului de istorie orală „Istorie la firul ierbii. Documente sociale orale” (Tritonic, 2003), coordonat de Zoltán Rostás şi de Sorin Stoica. A publicat pe parcursul timpului articole în Adevărul, Adevărul literar şi artistic, Adevărul şcolar şi universitar, Flacăra, Dilema Veche, Dilemateca, Antichităţi România, Elle Bistro, Buletin de Capitală.