Colecţia „Constelaţii”, coordonată la Curtea Veche Publishing de Vladimir Tismăneanu, include 24 de titluri publicate în cei peste şapte ani de existenţă a colecţiei. Cele mai recente dintre acestea, despre care se va şi vorbi în seara de 12 iulie, sunt „Ce este un intelectual european?” de Wolf Lepenies, „Noua dezordine mondială: extincţia leninistă” de Ken Jowitt şi „Filosofie şi mit la Karl Marx” de Robert Tucker.
În volumul „Ce este un intelectual european? Intelectualii şi politica spiritului în istoria europeană”, sociologul şi filozoful german Wolf Lepenies, membru al Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia, „ne propune o fascinantă radiografie a spiritului modern şi postmodern, a tensiunilor care i-au asigurat grandoarea şi i-au determinat framântările lăuntrice. Forţa argumentaţiei acestui admirabil cărturar umanist vine tocmai din perspectiva comparativă, din deschiderea generoasă spre o tradiţie europeană într-adevăr polimorfă”(Vladimir Tismăneanu)
Cel de al doilea volum ce va fi prezentat, „Noua dezordine mondială: extincţia leninistă”, de Ken Jowitt, este „o lectură indispensabilă pentru toţi cei care nu sunt nepăsători la soarta milioanelor de oameni din zona numită cândva «blocul sovietic» si care vor sa înţeleagă provocările politice, sociale şi morale ale lumii de azi” (Vladimir Tismăneanu) „Kenneth Jowitt a fost printre puţinii politologi care au înţeles atracţia spre leninism ca fiind direct legată de apariţia unui «partid de avangardă» ca substitut pentru termenii de referinţă tradiţional charismatici, de tip religios, mai cu seamă în timpuri de criză morală şi cultural”.
„Filosofie şi mit la KarlMarx” de Robert C. Tucker, un gigant al ştiinţelor politice, al marxologiei şi al sovietologiei din Statele Unite ale Americii, este unul dintre studiile fundamentale în cercetarea academică asupra comunismului, ce relevă natura esenţial ilegitimă a sovietismului. „Cartea despre filosofie şi mit în opera lui Karl Marx surprinde tensiunile insolubile din inima radicalismului hegeliano-marxist. O recomand tuturor celor care vor să înţeleagă conceptul de alienare şi implicaţiile sale contemporane. Tucker luminează, totodată, caracterul intrinsec autoritar şi despotismul incipient al gândirii lui Marx. Generaţii de studenţi din întreaga lume îi datorează enorm regretatului Robert C. Tucker. Apariţia acestui volum este un prilej de veritabilă sărbătoare intelectuală”, declară despre carte coordonatorul colecţiei.
Cele trei cărţi pot fi găsite atât în librării, cât şi pe site-ul editurii, www.curteaveche.ro, unde pot fi comandate cu o reducere de 15%.