“Într-o lume în care rolul cărții contează din ce în ce mai puțin, asta mai lipsea: ca o editură să rămână fără computere și documente. Într-o lume în care absurditatea se ridică deasupra temeiurilor legale, vedem o editură împiedicată să lucreze printr-o agresiune. Urmăresc știrile despre ceea ce se întâmplă în Str. Ion Mincu Nr.11 cu revoltă și consternare. S-a recurs la violență înainte de a se aștepta o soluție legală definitivă. Nu înțeleg de ce Poliția permite ca aceste lucruri să se întâmple. Sper ca pierderile pe care una dintre cele mai importante edituri din România le înregistrează în aceste zile să fie cât mai mici.”
Bogdan Suceavă
“Draga Dna si Dle Arsene
Sunt siderat si revoltat; timorat și trist; speriat și îngrijorat. Pe rând, fiecare din aceste stări iese in fata.
Din comunicatul de presa al Editurii Curtea Veche iau act că sediul ei a devenit victima unei actiuni in forta, a unui grup interlop,
Un episod dintr-un serial ce confirmă ca Romania e din ce in ce un loc tot mai riscant, mai nesigur, mai expus arbitrariului, forței oarbe, reglării de conturi în stil mafiot.
Este de necrezut că, sfidând fatis deciziile justiției, cineva poate opera astfel, nederanjat de forțele de ordine și inobedient la dispozitiile lor.
Cu un asemenea scenariu de vandalism, comparabil și cu cele din anii dictaturilor de toate culorile ne descoperim vizitati de stafiile istoriei.
Prin abuzul ce pericliteaza patrimoniul unei redutabile institutii culturale, ce și-a castigat cu inteligenta si efort, prestigiul
pe esichierul lumii editoriale, Romania se plaseaza in afara Europei, a civilizatiei, a lumii legii.
Nici macar o pedeapsă exemplara a vinovatilor nu poate repara o asemenea imagine grav deteriorata.
Evenimentul compromite grav siguranta individului, a proprietatii, cauza democratiei ce, iata, refuza astfel sa se nasca,
sau, daca s-a nascut, amana sa isi arate fata. In ultimul timp ea pare refugiata in ilegalitate.”
Coriolan Babeti
“Sunt profund deprimat, dar nu complet surprins de abuzul murdar căreia i-a căzut victimă Editura Curtea Veche, instituţie prestigioasă şi serioasă, un excelent promotor al cărţii în România şi în străinătate.
Sunt deprimat pentru că şi aşa edituri precum Curtea Veche, care îşi asumă riscurile şi tribulaţiile promovării culturale într-un mediu neprietenos faţă de litera scrisă, au dificultăţi enorme de supravieţuire, în ciuda esenţei nobile şi necesare a misiunii şi muncii lor. Curtea Veche este o redută împotriva mercantilismului şi a prostului gust. Este o editură curajoasă care nu ezită să-şi asume riscul unor apariţii editoriale pe nişe înguste, de înalt nivel academic, ştiinţific sau cultural, chiar când este limpede că nu vor fi răsplătite de succese comerciale facile.
Pe de altă parte, nu sunt surprins că o instituţie culturală este ţinută ostatică de o firmă de bodigarzi, singura sub-specie profesională care prosperă indiferent de crize sau de traiectoria ciclurilor economice şi sociale prin care a trecut şi trece România. Nu miră că Editura Curtea Veche este victima unei lumi interlope care a desfigurat până la non-sens ideile de restituire, proprietate, stat de drept.
Să privim lucrurile în faţă! Situaţia în care a fost pusă Editura Curtea Veche nu este singulară. Avem de-a face cu un nou conflict între o instituţie culturală fragilă şi mafia imobiliară. Se confruntă aspiraţiile umaniste ale unei societăţi în curs de a-şi redefini valorile cu rapacitatea prădătorilor care se mişcă nestingheriţi într-o piaţă care nu urmează vreo logică sau legitate economică, ci legea junglei. Avem de-a face cu o dispută simbolică între bastoanele de cauciuc al unor forţe private de securitate şi cartea, la modul generic, care ar trebui să fie un bun public protejat de autorităţile statului şi de statul de drept. Justiţia poate fi oarbă, dar nu amorală!
Mi s-ar mai părea firească nu numai o atitudine fermă din partea autorităţilor, dar şi o reacţie masivă de solidaritate din partea opiniei publice. Mijloacele de informare în masă, omniprezente şi influente, atât de interesate în a căuta adevăruri inutile în mormintele şi căminele oamenilor, ar putea să se angajeze în apărarea unei instituţii lipsite de protecţie în faţa bocancilor şi combinezoanelor negre.”
Petru Dumitriu, autor publicat de Editura Curtea Veche
“Astazi, Comisia Europeana a publicat raportul pe Romania in care se constata ca tara noastra incalca in mode clar si regulat reglementarile europene in domeniul justitiei. Acesta este un exemplu in care nu neaparat justitia greseste (nu exista inca o hotarare in acest sens, in intelegerea mea) ci insasi cetatenii care actioneaza intr-un mod abuziv blocand accesul angajatilor unei edituri respectabile in locul in care isi desfasoara activitatea. Chiar in cazul in care proprietarul sau mostenitorul proprietarului are avea o hotarare definitiva si irevocabila in acest sens, civilitatea si grija fata de o institutie de cultura ar indemna macar la o rezolvare eleganta a acestui conflict.”
Alexandru Balasescu
“Este incredibil ceea ce se intampla cu editura Curtea Veche, una dintre prestigioasele edituri din tara!
Munca unor oameni ca acestia nu trebuie sa se risipeasca in van din cauza unor calibani care probabil n-au tinut in mana lor decat cartile de joc. Acolo este un inestimabil tezaur, care pastreaza truda unor oameni nerabdatori sa fie editati, pentru a umple de bucurie sufletele miilor de cititori. Nu mai vorbesc de truda si banii minunatului colectiv care da viata atator proiecte literare, atator vise ale autorilor.
Rog autoritatile sa ia urgent masurile de rigoare pentru pedepsirea celor vinovati si punerea in drepturi a editurii.
Ca autor publicat la editura Curtea Veche sunt cu tot sufletul alaturi de doamna Irene Arsene si de intreg colectivul editurii.”
Lacramioara Stoenescu
Un prieten mi-a semnalat povestea acestei ilegalitati incredibile care se petrece in sediul editurii Curtea Veche. Am sperat ca lucrurile se vor limpezi, ca, in cele din urma, institutiile statului isi vor face datoria. Dar se pare ca povestea ia o turnura si mai neplacuta, abuzul ia proportii. E revoltator cum o infractiune poate fi incurajata cu atita cinism de oameni care lucreaza pentru institutii ale statului. E ceva profund gresit, consternant…
Am coordonat colectia Byblos un an de zile si stiu ce carti erau in pregatire. Acum, toata aceasta lumina intretinuta, impotriva situatiei economice generale, cu dedicatie e amenintata de o poveste salbatica, incredibila. Regret acesta intimplare si nu pot decit sa sper ca isi va gasi rezolvarea, asa cum o cere legea unui stat civilizat.
Adrian Buz
Familia Ehrenstein, venita din vechiul imperiu
austro-ungar, s-a stabilit in Bucuresti in anul 1921. Capul
familiei, Norbert, a cumparat o casa impozanta in str. arh.
Ion Mincu nr. 11. Dupa cel de al doilea Razboi Mondial,
odata cu venirea comunistilor la putere, imobilul a intrat in
vizorul membrilor comisiei de nationalizare. Batranul
Ehrenstein si-a aparat proprietatea cu indarjire, dar dupa
moartea lui, cei doi copii ai acestuia nu au mai rezistat si
au fost obligati de noul regim, sa “doneze” casa de trei
nivele impreuna cu terenul aferent de 1000 mp. statului
roman. Pentru a fi mai convingatori comunistii l-au arestat
si l-au batut crunt, de cateva ori, pe Egon, fiul batranului
Ehrenstein. Astfel, in anul 1963 la Sfatul Popular al
Raionului 30 Decembrie copiii Ehrenstein, Egon si
Dorothea semneaza actul de “donatie” si raman simpli
chiriasi intr-una din camerele propriei lor case. Dupa
obiceiul timpurilor in imobil sunt mutati, in fiecare camera,
cate un chirias. Intre timp Egon paraseste tara si se
stabileste in lumea libera, iar Dorothea fuge din Romania
cu doar cateva luni inainte de Revolutie. In acesta situatie
s-a gasit imobilul la producerea evenimentelor din
decembrie ’89. Ar mai fi multe de spus…va urma
Dragilor,
acum câteva zile când am văzut prima dată (la Live Antena 3) ce se poate întâmpla în anul de graţie 2010 cu prestigioasa Editura Curtea Veche din Bucureşti… am crezut că pe monitorul computerului meu vad imagini dintr-un SF. Când am văzut a doua oară… am crezut că e reluare… Abia acum, când am vrut să citesc pe site-ul editurii noutăţile apărute… am văzut că nu-i de glumă. Cred că nu e timp pentru „de ce”-uri, pentru că răspunsurile tot nu vor veni (daca nici măcar cei de la poliţie şi cei de la celelalte instituţii care ar fi avut şi au obligaţia să intervină… n-au răspuns). Această „acţiune” absolut ilegală în UE (unde deocamdată şi România are statut de ţară membră) trebuie mediatizată nu numai în presa din ţară, dar şi în cea internaţională, trebuie anunţate forurile internaţionale, asociaţiile internaţionale ale editorilor, instituţiile abilitate ale UE… şi tot „ce mişcă” în domeniu. Sigur că sunt alături de voi şi… chiar dacă exist departe de ţară, consideraţi-mă şi pe mine în grupul „Salvează Curtea Veche”. Respect şi iubesc Editura Curtea Veche, este editura cu care colaborez excelent de ani de zile, este o editură dragă sufletului meu, la fel şi celor mai importanţi autori ai literaturii contemporane din Ungaria, a căror traducătoare sunt.
Pe linkul: http://www.gaudeamus.ro/htmlr/chestii.htm#asociatiieurop
găsiţi coordonatele asociaţiilor editorilor din diferite ţări ale Europei. Iată şi adresa Federaţiei Editorilor Europeni, la fel, Asociaţia Internaţională a Editorilor.
Cu tot dragul:
Anamaria Pop
Federaţia Editorilor Europeni
Adresă : Str. Montoyer nr. 31, Bruxelles, Belgia
Telefon : +322.770 11 10, fax : +322.771 20 71
E-mail : info@fep-fee.eu
http://www.fep-fee.be/
Asociaţia Internaţională a Editorilor
Adresă : Str. Miremont nr. 3, Geneva, Elveţia
Telefon : +4122.346 30 18, Fax : +4122.347 57 17
E-mail : secretariat@internationalpublishers.org
http://www.internationalpublishers.org/