Ambasada Italiei în România susține programul național de lectură Cărțile copilăriei”, inițiat de Curtea Veche Publishing pentru a investi în generațiile viitoare de cititori. Marți, 29 octombrie 2013, ES Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei în România, a găzduit o recepție la care au luat parte numeroși oameni de afaceri italieni și jurnaliști. ASR Principele Nicolae al României, coordonator de proiect, și Iren Arsene, director Curtea Veche Publishing, au prezentat cea mai nouă direcție de acțiune din cadrul programului de lectură Cărțile copilăriei”, prin care editura își propune să inițieze donații ale volumelor din seria de repovestiri către copiii care nu își permit accesul la carte.

Evenimentul a inclus un moment de lectură susținut de actrița și pedagogul teatral Smaranda Nicolau copiilor de la Centrul “Generații” și un moment muzical oferit de Diana Alexe, Răzvan Anemțoaiei, George Vârban și Alex Țală, bursieri ai programului “Tinere talente” (Fundația Principesa Margareta a României).

DSC_0139

DSC_0144

DSC_0152

DSC_0156

DSC_0162

DSC_0168

DSC_0176

DSC_0177

 

DSC_0193

Fiind una dintre cele mai mari edituri din țară, Curtea Veche Publishing a decis să acționeze în fața unor statistici ce plasează România la coada clasamentului în Uniunea Europeană privind numărul de cărţi citite pe cap de locuitor și arată interesul din ce în ce mai scăzut al copiilor pentru lectură. Editura a lansat, astfel, programul național de lectură “Cărțile copilăriei”, ce are la bază o serie de repovestiri ale marilor operele literare internaționale.

În cadrul acestul program de lectură, o direcție specială de acțiune este reprezentată de campania de danație de carte “Cărțile copilăriei în fiecare casă”, o campanie socială coordonată de ASR Principele Nicolae al României. Campania, ce va avea loc în decursul următoarelor luni, își propune să acopere o parte din nevoia de carte a copiilor din mediile defavorizate, având ca obiective facilitarea accesului copiilor la cărți, prin donarea a mii de volume din seria “Cărțile copilăriei” către elevii din mediul rural, și dezvoltarea interesului pentru lectură, prin continuarea campaniei de donație cu un program la nivel local – implementarea unor Cluburi de Lectură de către profesori.

Programul national de lectură “Cărțile copilăriei

Eforturile Curtea Veche Publishing de a face lectura mai atractivă pentru cei mici au început prin lansarea, în anul 2012, a colecției “Cărțile copilăriei”, ce cuprinde repovestiri pe înțelesul copiilor cu vârste între 8 și 14 ani ale marilor opere literare internaționale (“Peter Pan”, “Marile speranțe”, “Black Beauty”, “Cei trei muschetari”, etc.).

La începutul anului 2013, editura a lansat, pe baza acestei serii de cărți, programul de lectură “Cărțile copilăriei”. Dacă în prima parte a anului 2013, programul s-a desfășurat în librăriile Cărturești din întraga țară, prin atelierele de lectură “Clasicii repovestiți”, în anul școlar 2013/2014 editura direcționează mesajul către școli, prin întâlniri cu membrii Familiei Regale și ateliere de lectură, dar și donații de carte către copiii din mediile defavorizate.

Întâlnirilor din școli le va urma fondarea unor Cluburi de Lectură pentru organizarea cărora editura colaborează cu specialiști și voluntari. După campaniile din librării și școli, Curtea Veche Publsihing își propune să ajungă și în casa fiecărei familii, propunând părinților să citească celor mici câte 20 de minute în fiecare zi.

 “Numărul cititorilor de carte a scăzut îngrijorător în România ultimelor două decenii. Tot mai puține volume ajung în mâinile copiilor și adolescenților, tot mai puține titluri se așază în biblioteca de familie a contemporanilor noștri. (…) Familia Regală a României de astăzi crede că ignorarea cuvântului tipărit între copertele cărții este o vulnerabilitate a națiunii și a patriei. Părinți, aduceți cartea aproape de copiii voștri! Așa cum au nevoie de iubire, de soare și de familie, cei mai mici români au nevoie de cărți, pentru a se întregi, ca oameni.” (ASR Principele Radu al României)