Și-a propus și a reușit de la bun început să fie o sărbătoare a cărții în peisajul cultural românesc. Dar a și evoluat, vizibil și impresionant, prin eforturile editorilor și cu sprijinul autorităților, de la Târgul de Carte Bookarest la Salonul Internațional de Carte Bookfest.
Cuprins
Azi, Bookfest București a ajuns la ediția a XVI-a, care se va desfășura între 24 și 28 mai 2023 la Complexul Internațional Romexpo, pavilionul B2. Cu următoarele puncte forte:
✅ acces gratuit peste tot
✅ invitat de onoare: Italia
✅ lansări de carte, dialoguri, interviuri, evenimente muzicale, sesiuni de autografe, performance-uri literare, dezbateri, lecturi, evenimente în italiană și franceză – programul complet, AICI
Iar pentru că în mod tradițional Bookfest se desfășoară în preajma zilei de 1 Iunie, de câțiva ani se acordă atenție specială celor mici și cărților pentru copii. De pildă, anul acesta va exista un spațiu special dedicat copiilor, Standul Bookfest Junior, unde vor avea lor diverse ateliere atrăgătoare pentru tinerii cititori, cu participarea unor personalități din sfera literaturii pentru copii, cum ar fi Adina Rosetti, Carmen Tiderle sau Alex Donovici – programul complet pentru juniori, AICI.
Ori de câte ori însă veți simți nevoia să lăsați zumzetul vreunui eveniment în urmă și să vă afundați în lumea intimă și captivantă a unei cărți anume, luați-vă copilul de mână și veniți la standul C07, unde Curtea Veche Publishing vă așteaptă cu simpatie, să răsfoiți în liniște ultimele noutăți pentru copii pe care vi le aducem anul acesta. Iată câteva dintre ele:
Lumile romilor, de Olivier Peyroux
Este o carte pentru copii, dar și pentru părinți, care în 56 de pagini presărate cu ilustrații vesele ne face conștienți de diversitatea uimitoare a universului rom și ne oferă un bagaj de cunoștințe istorice și socio-culturale de o valoare binefăcătoare: aflăm unde trăiesc romii, în lume, care sunt începuturile vieții lor în Europa și în România, ce au avut de pătimit din cauza naționalismului și a Holocaustului, cum i-au afectat sărăcia, discriminarea, rasismul și infracțiunile motivate de ură, ce importanță au pentru ei familia, clanul, ucenicia, meșteșugurile, căsătoria, vestimentația, credința, muzica, sărbătoarea.
Seria anotimpurile, de Sam Usher
Pentru iarnă, Zăpada. Pentru primăvară, Ploaia. Pentru vară, Soarele. Iar pentru toamnă, Furtuna. În fiecare dintre aceste anotimpuri, micul Sam descoperă gustul câte unei aventuri „de sezon” în care se antrenează cot la cot cu nebuclucașul dar cooperantul său bunic. Textul prietenos și ilustrațiile haioase ne poartă printre troiene neatinse, printre băltoace care invită irezistibil la împroșcat, pe la un picnic în plină caniculă și pe la o sesiune de zburat zmeie pe un vânt nebun. Ca să vedem cum fiecare anotimp își are bucuriile lui specifice, dacă chiar ești pus pe distracție și hotărât să te simți bine!
Seria „Dac-aș avea…”, de Gabby Dawnay
Când vine vorba de animale de companie, de ce ne-am limita la convenționalisme? De ce să nu ne imaginăm cum ne-ar fi viața în compania unui animal mai rar? Sau chiar (cică) inexistent. Cum ar fi un unicorn care-ți îndeplinește orice dorință. Sau un dinozaur care să te ducă la școală în spinare. Ori o caracatiță care să joace cu fiecare braț câte un sport, de la baschet la golf. Sau, de ce nu?, un leneș pe cinste alături de care să te relaxezi bine-bine cât e ziulica de lungă. O serie de povestioare scrise în versuri sprințare însoțite de ilustrații nostime, care îi invită pe copii să exploreze multitudinea de calități ale animăluțelor ceva mai neglijate.
Seria 7 povești
Șapte e un număr magic pentru orice copil căruia îi place să citească sau asculte o poveste în fiecare seară a săptămânii, înainte de culcare. Poveștile ne atrag grațios în lumea dansului, încă bântuită de diafana fantomă de la Operă; ne fac vizibili licornii cu care te joci de minune de-a v-ați ascunselea prin pădure, fără ca adulții să se prindă; ne prezintă fel de fel de dinozauri cu fel de fel de talente; ne pun la curent cu viețile creaturilor fantastice – pe cine mai sperie dragonul Drakor, pe unde și-a pierdut scoica sirena Melilo, etc.; ne prind în peripeții cu animale – metamorfoze spectaculoase la ziua buburuzei, prietenii periculoase între puișori și vulpe…
Învățătorii de grijă. Sânziana, fata soarelui, de Alex Donovici
După ce tigrul Sultan s-a reîncarnat în motanul Bebe, după ce Bebe s-a reîncarnat în teckelul Rocky, după ce Rocky și-a îndeplinit misiunea de a-i proteja pe Piciu’ și Junior în timpul războiului, acum vajnicul cățel cu picioare scurte o are de apărat nici mai mult, nici mai puțin decât pe nepoata Drăgaicei. Dacă ea, Sânziana, nu poate învăța peste noapte cum să țină sub control forțele răului din Pădurea Negur, lumea e pierdută. Noroc că îl are ajutor pe Rocky și, în plus, se poate baza pe doi Solomonari. Cea mai recentă poveste marca Donovici reînvie creaturi fantastice din folclorul românesc și le însoțește cu învățături deștepte pentru copiii de azi.
Bookfest este cel mai important salon de carte din România, organizat de Asociația Editorilor Români (AER) sub egida Federației Editorilor din România și având ediții locale/transnaționale în Timișoara, Chișinău, Cluj, Târgu Mureș, Iași și Brașov. Începând cu 2010, invitați de onoare au fost Spania, Ungaria, Franța, Germania, Austria, Elveția, Polonia, Republica Cehă, Israel, Suedia, Japonia.