Acum citești
Te placi sau nu te placi? Propunerea terapeutică a fenomenului Marisa Peer, printre noutățile din colecția Biblioterapia

Te placi sau nu te placi? Propunerea terapeutică a fenomenului Marisa Peer, printre noutățile din colecția Biblioterapia

Ilustratie de Dora Marian

Cărțile terapeutice se concentrează, de regulă, asupra unei probleme anume (anxietatea, rușinea, procrastinarea, etc.) și o discută în amănunțime apelând generos la studii și cercetări științifice. Sunt de-ajuns așa cum sunt, de Marisa Peer (traducerea Bogdan Ghiurco, coperta Dora Marian, 192 de pagini), ține să difere: este o carte terapeutică ce atinge, cu mai puțină „armătură” științifică, dar poate cu mai multă eficacitate, aproape toate problemele de bază din terapia destinată omului contemporan.

Terapie marca Marisa Peer

Autoarea acestei cărți menționează că nu s-a format în vreo facultate de psihologie și că nu și-a extras metoda „din manuale sau din studii științifice”. Povestea ei ca observator de oameni cu probleme psihologice a început pe când era instructoare individuală la studioul de fitness al lui Jane Fonda din Los Angeles. Persoanele care făceau aerobic acolo aveau adesea tulburări de alimentație. Marisa a realizat că acestea indicau, de fapt, probleme de sănătate mintală și așa a debutat interesul ei pentru terapie.

În mare parte autodidactă, dar absolvind și cursuri de formare ca hipnoterapeută, Marisa Peer a început să trateze „gândirea nesănătoasă” a persoanelor suferinde de bulimie sau anorexie și a avut atâta succes, încât în 2017 și-a lansat propriul brand de terapie: Rapid Transformational Therapy™ (RTT™). Combinând elemente de bază din hipnoterapie, gestalt și terapia cognitiv-comportamentală, RTT™ reprezintă o „modalitate simplificată de a ajunge la miezul problemelor clienților” și implică „un stil neconvențional de a face terapie”, precum explică Marisa Peer în Sunt de-ajuns așa cum sunt.

Filosofia care stă la baza acestei abordări originale este următoarea: atunci când oamenii au probleme de sănătate și merg la chiropractician sau la dentist spunând că îi doare ceva, durerea e tratată și se rezolvă pe loc. Și-atunci de ce tratarea unei dureri sufletești să dureze ani lungi de terapie? Mersul la terapeut ar trebui să fie ca mersul la camera de urgență, susține Marisa Peer: „cred în localizarea rapidă a sursei durerii și îmi ajut clienții să își reformeze iute și radical convingerile.”

Metodă terapeutică ce asigură transformarea rapidă în bine a stării de sănătate mintală a clientului, RTT™ a devenit în doar câțiva ani un demers terapeutic și antreprenorial multipremiat, promovat cu regularitate de televiziuni și publicații de top (Sky, BBC 4, Sunday Times, MTV, Marie Claire ș.a.) și aplicat în programe de training în companii de renume (Google, IBM, Penguin, Marks and Spencer, Disney, Ernst and Young, etc.). Nu mai puțin de 15.000 de persoane chiar fără pregătire psihologică au fost formate ca terapeuți în metoda RTT™, până acum, iar printre clienții care s-au declarat fericiți de rezultatele obținute urmând această terapie se numără sportivi olimpici, staruri rock și celebrități de la Hollywood.

Inventatoare de metodă terapeutică, autoare a șase bestsellere și speakeriță curtată asiduu de corporații și de organizatorii de evenimente, Marisa Peer a acumulat 30 de ani de experiență în terapie și este astăzi, fără îndoială, un mit auto-creat de enorm succes. Ea va putea fi ascultată live și la București pe 24 septembrie, în cadrul summitului Brand Minds 2024.

O misiune terapeutică globală

Marisa Peer e o terapeută cu o misiune: misiunea de a-i determina pe oameni să lucreze asupra mentalității lor pentru a reuși să obțină totul în viață (sănătate, relații, împlinire profesională, bunăstare, pace lăuntrică) și, în plus, pentru a fi capabili să împărtășească toate acestea cu semenii lor.

Principalul obstacol aflat în calea acestui deziderat generos este sentimentul nutrit de covârșitoarea majoritate a oamenilor contemporani că „nu sunt de-ajuns așa cum sunt”. E o convingere pe care nu o avem când suntem copii, dar care se formează în jurul vârstei de 6 ani și ne poate domina tot restul vieții, provocându-ne o serie de probleme de sănătate mintală, de la depresie și dependențe la tulburări de alimentație și anxietate. Originea acestei convingeri se află în familie, însă standardele și așteptările societății în care trăim nu fac decât să o reitereze permanent. Remediul? Simpla inversare a frazei: „sunt de-ajuns așa cum sunt”. Crezând acerb în puterea repetiției, autoarea ne îndeamnă să ne expunem acestui mesaj curativ în orice fel cu putință: rostindu-l ca pe o mantră, notându-ni-l acolo unde e mereu vizibil (pe oglindă, pe frigider, pe bordul mașinii, pe desktop ș.a.m.d.).  

„Sunt de-ajuns așa cum sunt” este re-convingerea pe care o susține această carte, îndemnându-ne totodată să pornim o mișcare transformațională sub această deviză. Volumul declină potențialul benefic al acesteia în 12 capitole ce acoperă obiceiuri de gândire, obiceiuri de acțiune și tipare de gândire care devin tipare de acțiune autosabotoare. Iar pentru că Sunt de-ajuns așa cum sunt își propune să ne transfere tehnici și metode ușoare, dar eficiente de a ajunge să ne trăim viața fiind(u-ne) de ajuns așa cum suntem, aproape fiecare capitol include câte un exercițiu terapeutic care, ne asigură Marisa, „va avea un efect magic asupra vieții tale”. (Deosebit de utile sunt cele cinci ponturi concrete din capitolul 9 despre cum anume să reacționezi când ți se adresează critici acide sau ostile.)

Dar iată, în esență, îndemnurile pe care le cuprinde acest volum.

Cap. I: alimentează-ți creierul cu cuvinte pozitive, ca să acționeze pozitiv asupra corpului

Cap. II: gândește în cuvinte și imagini optimiste, pentru a-ți construi realități pozitive

Cap. III: dezvață-te de familiaritatea cu lucrurile neplăcute (rușinea, respingerea, suferința), și familiarizează-te cu cele plăcute (bani, succes, apreciere)

Cap. IV: fă întâi ceea ce nu-ți place să faci, dar trebuie făcut pentru ca să-ți atingi obiectivul

Cap. V: folosește-te de puterea repetiției pentru a face zilnic câte un pas oricât de mic către împlinirea visului tău

Cap. VI: amână recompensa, să o poți savura mai mult și, astfel, să îți cimentezi bunul obicei pentru care te recompensezi

Cap. VII: învață-ți mintea să depășească impulsurile alimentare atavice, pentru a-ți forma comportamentul alimentar care îți asigură imaginea corporală dorită

Cap. VIII: repetă-ți mantra „sunt de-ajuns așa cum sunt” pentru a depăși nemulțumirea de sine, „cea mai gravă boală emoțională” a omenirii de azi

Cap. IX: fă și acceptă complimente începând prin a te auto-complimenta, căci complimentele produc energie pozitivă și îmbunătățesc calitatea vieții

Cap. X: asumă-ți responsabilitatea de a-ți îndeplini singur/ă toate nevoile, ca adult/ă, și de a te face singur/ă fericită

Cap. XI: îmbunătățește-ți relația cu propria persoană, pentru a fi capabil/ă să menții relații împlinitoare cu ceilalți

Cap. XII: fă toate eforturile interioare pentru a te simți împlinit/ă, și vei fi un om de succes

Delimitându-se de „domeniul clasic al psihologiei”, care tinde adesea să complice lucrurile, Marisa Peer ne oferă în Sunt de-ajuns așa cum sunt un demers terapeutic redus la o simplitate cristalină și extrem de ușor de urmat. Discursul ei sintetizează într-un mod accesibil și nepretențios elementele de bază ale psihologiei contemporane și conține, spre deosebire de alte lucrări din domeniu, un „ceva” special, distinctiv: tonul motivațional. Căci Marisa Peer e o terapeută ce dispune de puterea motivațională a unui instructor de fitness și de tonusul antreprenorial al deținătoarei de business de succes. Ea are, indiscutabil, forța de a însufleți și de a mobiliza către acțiune orice cititor aflat sincer în căutare de soluții de împlinire.

Articol recomandat
carti fantasy

10 fragmente ilustrative

• „Capitolele acestei cărți își propun să te învețe cum să obții credința de nezdruncinat în propria persoană – actul radical de a te plăcea pur și simplu […]. Miza nu este să devii mai bun decât ceilalți sau să le fii superior, ci mai degrabă să contribui la răspândirea acestui mesaj despre iubirea de sine, care este capabilă să schimbe lumea. După părerea mea, această informație ar trebui aflată de toată lumea, deși nu este predată în școli și mulți educatori nu o cunosc. Îmi place să cred că scopul meu în viață este să împărtășesc ceea ce am descoperit cu cât mai mulți oameni cu putință, fiindcă am văzut efectele transformatoare ale metodei în cabinetul meu, în e‑mailurile de la cititori, pe scena conferințelor la care vorbesc și în cadrul cursului meu.”

• „… dimineața, când întârziem la serviciu din cauza traficului și ne pătăm cămașa albă cu cafea, creierul nostru chiar crede când spunem: «Mă omoară drumul ăsta de zi cu zi. Traficul este un coșmar. Șeful mă stresează. Mor sub atâta presiune.» Cum reacționează corpul la aceste instrucțiuni? Ei bine, fiindcă i s‑a spus că suntem amenințați – că ceva ne omoară! –, creierul vrea să ne mențină în viață! Prin urmare, ritmul cardiac crește, la fel și nivelul de cortizol și secreția de hormoni, suntem furioși, zbierăm la copilul de pe bancheta din spate și le trimitem mesaje nepoliticoase colegilor. Îi transmitem creierului că suntem stresați și în pericol direct și, ce să vezi, el ne crede. Oră de oră, zi după zi, creierul se adaptează în funcție de limbajul pe care îl percepe. […] [C]uvintele sunt puternice, iar mintea te ascultă neîncetat. Fiecare cuvânt pe care îl spui devine un proiect pe care mintea și corpul tău vor încerca să îl transpună în realitate. […] Odată ce vei avea dovada acestui lucru, vei acorda mai multă atenție cuvinte lor tale, determinându‑le să fie mai optimiste, pentru a influența benefic proiectul la care lucrezi continuu.”

• „Viața ta nu va fi niciodată perfectă – nimeni nu are o viață perfectă –, dar felul în care reacționezi la cusururile și adversitățile ivite în cale poate fi mai sofisticat decât s‑a gândit vreo dată un om al cavernelor fugărit de un smilodon. Oferă‑i minții informațiile inteligibile, logice, actualizate și lipsite de dramatism de care are nevoie pentru a privi în perspectivă problemele și obstacolele și vei descoperi că viața ta va deveni mult, mult mai ușoară și mai plăcută. Nu uita niciodată că tu ești făuritorul convingerilor și obiceiurilor tale – iar apoi devii creația lor. Alege, așadar, cu înțelepciune și oferă‑i minții instrucțiuni mai bune, ca să știe cum să reacționeze corespunzător.”

• „O clientă suferea de o fobie atât de puternică, încât a fost internată în spital. După externare, ca parte a tratamentului ambulatoriu, s‑a înscris la ședințe de terapie de grup. S‑a așezat în cerc alături de alți pacienți și au fost îndemnați să spună fiecare ceva optimist. Clienta mi‑a povestit că toți au rostit ceva de genul: «Astăzi am văzut niște narcise și m‑am simțit mai bine.» Când i‑a venit rândul, le‑a urmat exemplul și a spus «Fluturii mă liniștesc» sau ceva asemănător. I‑am atras atenția că, în felul acesta, nu îi oferă minții instrucțiuni clare pentru a‑și reduce anxietatea și i‑am cerut ca la următoarea ședință de terapie, când îi vine rândul, să spună cu voce tare: «Am capacități de adaptare fenomenale.» […]  Mi‑a declarat ulterior că se simte mult mai bine, ba mai mult, ceilalți pacienți au întrebat‑o dacă pot împrumuta mesajul ei, apoi terapeutul l‑a scris pe tablă și a evidențiat faptul că grupul lor înregistrează cel mai rapid progres în recuperare. Succesul s‑a datorat, bineînțeles, instrucțiunilor clare primite de mintea lor. Rostite cu voce tare, cuvintele «Am capacități de adaptare extraordinare» îi oferă minții o direcție și instrucțiuni foarte clare, îi oferă un plan, în vreme ce «Îmi plac fluturii» nu face acest lucru. Mintea îți oferă ce îi oferi. Totul începe cu cuvintele tale, pe care ai puterea să le schimbi.”

• „De tine depinde dacă ești pesimist și autocritic sau optimist și elogios cu tine. Mintea ta nu știe și, de altfel, nu este interesată dacă ce îi spui este corect sau greșit, bun sau rău, adevărat sau fals, util sau complet inutil. Ea lasă pur și simplu informația să intre. Sarcina minții tale este să acționeze în funcție de cuvintele pe care i le spui, folosindu‑le pentru a ticlui un plan pe care se străduiește să îl pună apoi în practică. Sarcina ta este să îi oferi minții cuvinte mult mai puternice, descriptive și pozitive. Mintea se achită de sarcina ei, așa că fă‑ți și tu treaba, oferindu‑i constant instrucțiuni mai bune. Reține încă un lucru: ai întotdeauna de ales, toți oamenii au de ales. Poți să alegi să fii pesimist, să folosești un limbaj distructiv și să te simți prost din cauza asta sau poți să alegi să fii optimist, să folosești un limbaj constructiv și să observi cum viața ta se îmbunătățește.”

• „Convingerile fixe despre noi înșine sunt cele mai mari obstacole în calea atingerii obiectivelor noastre. Nu există nicio îndoială că și tu ai convingeri fixe, de aceea fă bine și întreabă‑te: «De ce cred asta? De unde provine această convingere? Cine mi‑a transmis‑o? Cine mi‑a inoculat‑o? De ce cred în ea după atâta amar de ani?» Aceste întrebări sunt utile fiindcă, punându‑le la îndoială, convingerile ți se vor nărui încet‑încet. Mulți oameni de mare succes s‑au născut în medii neprielnice. Oprah Winfrey, Barack Obama, Meghan Markle și‑au croit singuri succesul – nu au așteptat să le pice în brațe. Totul este la îndemâna ta și primul pas pentru a realiza acest lucru este să îți întipărești bine în minte noua credință în locul celei vechi.”

• „«Sunt de‑ajuns așa cum sunt» afirmă o stare de fapt. Fiecare om de pe planetă, în virtutea existenței sale, are motive să fie mulțumit de sine și merită să fie iubit. Puterea afirmației constă în simplitatea sa și în capacitatea minții de a o accepta, în loc să o respingă. Deși studiile arată că ai nevoie de cel puțin 10 până la 21 de zile pentru a abandona o credință veche și a asimila una nouă, «Sunt de‑ajuns așa cum sunt» va fi mai ușor de acceptat mintal dacă folosești instrumentul repetiției. «Dacă spui asta mereu, înseamnă că este adevărat» va crede mintea ta. Faptul că «ești de‑ajuns așa cum ești» va deveni atât de familiar, încât va fi integrat în tine.”

• „Suntem singurii responsabili pentru fericirea noastră. Nu putem să punem această îndatorire în sarcina altcuiva, iar dacă altă persoană are puterea să ne facă fericiți, tot ea poate să ne facă nefericiți. Fericirea ia naștere în interiorul tău și nu este o destinație, ci o călătorie în care te afli acum, zi de zi. […] Dacă vrei să te simți apreciat și recunoscut, laudă‑te și recunoaște‑ți singur meritele. Dacă ai nevoie de iubire, începe să te iubești sincer și concret. Dacă vrei să fii prețuit, prețuiește‑te singur. Dacă vrei să te simți în siguranță, întreabă‑te ce poți să faci ca să se întâmple acest lucru.”

• „În contextul nostru, succesul înseamnă cu totul alt ceva. Înseamnă să îți fii propriul aliat, prieten și susțină tor, chiar și atunci când lumea sau relațiile sociale nu te sprijină. Înseamnă să înțelegi valoarea inerentă din a‑i susține pe cei din jur, fiindcă ai învățat mai întâi să te dezvolți pe tine. Înseamnă să știi că, odată ce îți pui creierul să lucreze pentru tine, nu împotriva ta, împlinirea visuri lor și obiectivelor tale devine mult mai ușoară. Înseamnă să renunți la convingerile limitative și la poveștile pe care ți le‑ai spus sau pe care le‑ai auzit în familie și să accepți ideea că ești singurul responsabil pentru cuvintele și imaginile din capul tău. Înseamnă să fii bun cu ceilalți în mod natural, fiindcă ești bun mai întâi cu tine.”

•  „… după părerea mea fermă, «munca interioară», care presupune iubirea de sine și convingerea că «suntem de‑ajuns așa cum suntem», ar trebui să devină disciplină școlară – în rând cu matematica, economia și limba maternă. Sper să se întâmple acest lucru într‑o zi. […] Speranța mea sinceră este că răspândirea învățăturilor mele cu ajutorul cărților cum este aceasta va contribui la popularizarea mesajului. Dacă te vei simți motivat să pășești pe calea către împlinire după ce ai citit volumul acesta – și eu cred că vei fi –, vei descoperi Sfântul Graal al muncii interioare și al dezvoltării personale: scopul vieții.”

Volumul „Sunt de-ajuns așa cum sunt” costă 55 de lei și poate fi achiziționat online de AICI.

Vezi comentariile (0)

Scrie un răspuns

Adresa ta de email nu va fi făcută publică.

mergi sus