Bine ai venit!
|
| |

Al cui sunt?

Poezii
39,00 lei
Nici cu iluzii, nici fără iluzii, poezia lui Markó e acum una „realistă“, a unui înțelept trecut prin toate care contemplă senin spectacolul evanescenței, în imnuri ale bucuriilor mărunte, dar eficiente. (Al. Cistelecan)

Markó Béla (n. 8 septembrie 1951, Târgu Secuiesc) a absolvit Facultatea de Filologie a Universității Babeș-Bolyai, secția maghiară-franceză, în 1974. A fost profesor la Școala generală din Sântana de Mureș, iar din 1976 a devenit redactor la revista literară Igaz Szó din Târgu Mureș. Din decembrie 1989 până în 2005 a fost redactor-șef al acestei reviste, care și-a schimbat denumirea în Látó.

În perioada 1990–2016 a fost senator în Parlamentul României, între 1993 și 2011 a fost președintele Uniunii Democrate Maghiare din România, iar între 2004 și 2007, respectiv 2009 și 2012, a deținut funcția de vicepremier în Guvernul României. În prezent este președintele Filialei Târgu Mureș a Uniunii Scriitorilor din România. Trăiește la Târgu Mureș.

Prima carte de poezii, A szavak városában [În orașul cuvintelor], i-a apărut la Editura Kriterion în 1974. I s-au tradus volume de poeme în limbile română, engleză și franceză. A semnat și o serie de volume de versuri pentru copii, respectiv cărți de analiză literară, eseuri și publicistică. A tradus poezie și piese de teatru din limba română, între altele: Dona Juana, de Radu Stanca, și Meșterul Manole, de Lucian Blaga. Printre cărțile de poezii publicate, la editura Kalligram din Budapesta, se numără A haza milyen? [Cum este patria?], 2021; Már nem közös [Nu mai este comun], 2023 și Autóbusz Kufsteinba [Autobuz către Kufstein], 2024.

A primit diverse premii și distincții, între care: Premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru poezie (1980); Premiul de stat „József Attila“, Ungaria (1994); Steaua României în grad de Cavaler (2004), respectiv în grad de Ofițer (2021); Marea Cruce a Ungariei (2004).

Cu toate că „absența sunt eu“, Béla scrie o poezie a prezenței, desfășurată într-un colocviu cu sine în care poetul discerne, cu migală chiar, „câte semnificații poate avea o întâmplare“. Și toate întâmplările devin parabole, evidențiind un fond simbolic al realului și o portanță morală fără moralism.

Al. Cistelecan

Al cui sunt? - Descriere și informații

E deja o cale bună, marcată de câteva volume, de când Markó Béla decantează simplitatea ca pe un rafinament final al poeziei, dezicându- se de toate ispitele de protagonism expresiv ori atitudinal și asumându-și concretețea cea mai imediată și cea mai umilă. Nimic din partiturile de emfază ale poeziei, fie ele procedurale, imaginative sau reflexive, nu mai umbrește transparența deplină a unei poezii a concretului palpabil și cotidian. Deși sigură pe ea, poezia nu mai profesează nicio aroganță, trăind din seninătatea melancolică și nostalgică a unui înțelept care vede viața estompându-se și absența ocupând toate locurile. Cu toate că „absența sunt eu“, Béla scrie o poezie a prezenței, desfășurată într-un colocviu cu sine în care poetul discerne, cu migală chiar, „câte semnificații poate avea o întâmplare“. Și toate întâmplările devin parabole, evidențiind un fond simbolic al realului și o portanță morală fără moralism. (Al. Cistelecan)

Anul apariției: 2024

Format: 13 × 20 cm

Număr pagini: 168

Traducere: Kocsis Francisko

Autor: Markó Béla

Titlu original: Kié vagyok?

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-1752-7