Bine ai venit!
|
| |

Credință, viață, diplomație

Monseniorul Miguel Maury Buendía în dialog cu Diana Turconi
75,00 lei
O perspectivă inedită asupra diplomației renumite a Sfântului Scaun, interviul acordat de către Monseniorul Miguel Maury Buendía scriitoarei Diana Turconi constituie o mărturie importantă referitoare la anumite evenimente de anvergură, pe care istoria nu le-a elucidat încă pe deplin.

Diana Turconi este diplomată, scriitoare È™i ziaristă. A absolvit Facultatea de Limbi È™i Literaturi Străine din cadrul Universităţii din BucureÅŸti, a urmat cursuri de specializare la Sorbona È™i are un masterat în geopolitică. 

A lucrat ca reporter, apoi ca redactor specializat în problematică socială la Revista 22 È™i a colaborat cu Dilema veche È™i cu alte publicaÅ£ii. ÃŽn 1998 a intrat în diplomaÈ›ie, ocupând, prin concurs, un post la Ministerul Afacerilor Externe.

A condus Direcţia relaţii culturale, educaţionale şi ştiinţifice şi a activat în misiunile diplomatice ale României, ajungând la gradul de ministru plenipotenţiar. În semn de recunoaștere a activității sale, Sfântul Scaun, prin Papa Ioan Paul al II-lea, a decorat-o cu Marea Placă a Ordinului „Sf. Grigore cel Mare“ în grad de comandor, iar Ordinul Suveran Militar de Malta i-a decernat Crucea cu Coroană a Ordinului Pro Merito Melitensi, asimilabilă tot gradului de comandor.

A publicat volumele Una ÅŸi aceeaÅŸi iubire (Cartea Românească, 1986), LegaÅ£i-vă centurile de siguranţă (Cartea Românească, 1988), Eu sunt Å£inta. Geo Bogza în dialog cu Diana Turconi (Du Style, 1996), Mica prăvălie cu orori. 11 romane (Du Style, 1997) ÅŸi numeroase articole. Din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din România. 

Monseniorul Miguel Maury Buendía (n. 1955), în prezent Nunțiu Apostolic în Marea Britanie, s-a născut la Madrid și a fost hirotonit preot în 1980. A obținut licența în Geografie și Istorie la Madrid și în Teologie Dogmatică la Salamanca, precum și un doctorat în Drept Canonic la Angelicum, Roma. A intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în 1987 și a activat în cadrul Nunțiaturilor Apostolice din Rwanda, Uganda, Maroc, Nicaragua, Egipt, Slovenia, Macedonia și Irlanda, precum și în calitate de responsabil pentru raporturile cu statele din zona Balcanilor. În 2008, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit arhiepiscop titular de Italica și Nunțiu Apostolic în Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan. În același an, a fost consacrat episcop în Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma. În 2015, Papa Francisc l-a numit Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova.

Sarcina de a‑l reprezenta pe Suveranul Pontif și Sfântul Scaun pe lângă Bisericile locale și pe lângă statele unde este trimis Nunțiul Apostolic trebuie să fie îndeplinită cu un înalt simț al responsabilității și cu zel pastoral. Tocmai acest simț al unei responsabilități importante, precum și bucuria reconfortantă de a o exercita reies constant din paginile dialogului.

Cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat al Sanctității Sale

Primind și păstrând darul credinței, viața mea a fost doar consecința faptului că m‑am pus în slujba acțiunii Bisericii în lume, prin slujirea preoțească și diplomația pontificală. Nu eu am ales această formă de viață și nici locurile unde am fost trimis ca diplomat: la aceste fapte ne referim pe larg în interviul de față.

Monseniorul Miguel Maury Buendía

Aceste pagini mi‑au permis să intru treptat într‑o familie madrilenă de nivel înalt și să le cunosc pe rudele apropiate și pe cei mai buni prieteni ai Excelenței Sale; să trăiesc evenimente dramatice și fără precedent ale istoriei contemporane și să‑i abordez, dintr‑o perspectivă proaspătă și afectuoasă, pe ultimii trei Pontifi; să călătoresc virtual prin lume, cunoscând țări noi și obiceiuri surprinzătoare. La un moment dat, toate acele figuri dragi s‑au topit într‑o altă mare familie pe care Monseniorul Miguel Maury Buendía a ales‑o, prin har – Biserica.

Diana Turconi

Credință, viață, diplomație - Descriere și informații

Un Nunțiu Apostolic urmărește în primul rând consolidarea comuniunii dintre Bisericile particulare și Biserica Universală, făcând vizibilă și clară grija Succesorului lui Petru față de Bisericile locale și permițându-i, în același timp, să dispună de informații actualizate și specifice, indispensabile pentru desfășurarea coordonată și eficientă a funcției sale petrine.

Astăzi, mai mult decât oricând, misiunea Reprezentantului Pontifical este importantă, pentru că transmite învățăturile Papei Bisericilor și statelor unde este trimis. În special cele referitoare la demnitatea fiecărei persoane, de la concepție până la moartea naturală, la drepturile celor mai săraci, cele privind pacea, fraternitatea între popoare și respectarea libertății religioase, precum și cele în favoarea unei economii inspirate de criterii de echitate și incluziune, astfel încât să permită progresul spiritual și material al fiecăruia.

Cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat al Sanctității Sale

Anul apariției: 2023

Prefață: Cardinalul Pietro Parolin, Secretar de Stat al Sanctității Sale

Format: 13 × 20 cm

Număr pagini: 240

Traducere: Diana Turconi

Autor: Diana Turconi

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-1537-0