Bine ai venit!
|
| |
Samuel Fitoussi - Ficțiunea woke - Curtea Veche Publishing
În curs de apariție

Ficțiunea woke

Cum ne schimbă ideologia filmele și serialele
Cu luciditate și rigoare, Ficțiunea woke pune reflectoarele pe marile clivaje ideologice ale epocii noastre, dezvăluind erorile de raționament pe care le regăsim în discursurile militante dominante.

SAMUEL FITOUSSI (n. 1997) este scriitor, eseist și jurnalist. Are o diplomă în economie de la Universitatea Cambridge și una de la HEC (École des hautes études commerciales de Paris). Este pasionat de cinematografie, are apariții frecvente în mass-media franceză și contribuie regulat la o serie de publicații, printre care Le Monde, Le Figaro, Le Point, Contrepoints și Revue des Deux Mondes.

Un eseu magistral.

Le Figaro

Un remarcabil eseu analitic, în care autorul demonstrează că lumea culturală a încăput pe mâinile militanților ideologici, care întreprind o imensă tentativă de inginerie socială asupra spiritelor, impunându-le creatorilor de ficțiuni un cadru moral strict și ucigând adesea din fașă capodopere pe care nu le vom vedea niciodată.

L’Observatoire d’éthique universitaire

Fitoussi spune povestea unei alterări pe cât de insidioase, pe atât de vizibile și propune în contrapartidă un conservatorism precaut, respingând aservirea ficțiunii la morala actuală.

Le Point

Ideologia impune un cadru pe care imaginația nu-l mai depășește. Acest cadru există pentru că, evident, validarea cenzurii antrenează autocenzura, dar mai ales pentru că lumea culturală aderă la ideologia care impune aceste constrângeri. Virtuoși, ne supunem la ceea ce ne dictează morala mediului cultural, ascultăm de noile imperative, respectăm noile interdicții. Cu entuziasm, chiar. Și toate astea, credem noi, ca să modelăm o lume mai bună, ca să luptăm împotriva rasismului, sexismului, homofobiei, ca să ajutăm minoritățile să prospere.

Samuel Fitoussi

Fără să cadă în capcana lamentațiilor sterile, Samuel Fitoussi face portretul unei industrii de divertisment aflate sub jugul cenzurii. O analiză erudită și necesară, care propune piste de rezistență la morala noilor timpuri.

Revue des Deux Mondes

O critică liberală a wokismului și a impactului său asupra lumii cinematografice.

Contrepoints

Un eseu stimulant și riguros, care plonjează în miezul dezbaterilor actuale.

SensCritique

Vezi mai mult

Vezi mai putin

Ficțiunea woke - Descriere și informații

De ce Friends, Psycho și Urzeala tronurilor n-ar mai putea fi produse astăzi așa cum au fost la vremea lor? De ce serialele de pe Netflix seamănă toate între ele? De ce filmele produse în studiourile Disney nu ne mai fac să visăm?

În eseul său percutant, Samuel Fitoussi răspunde la aceste întrebări și alcătuiește un tablou edificator al lumii culturale actuale. Teza lui? Cea dintâi victimă a presiunilor ideologice este însăși libertatea artistică. Întemeindu-și demonstrația pe analiza unor filme și seriale de succes, el identifică imperativele morale care atârnă greu asupra creației și ne transformă imaginarul – cel mai adesea fără știrea noastră – în câmp de luptă politic.

Un text dens și elegant construit, o lectură esențială în același timp vie și erudită, care ne ajută să înțelegem miza ficțiunilor contemporane și să ne echipăm cu argumente solide, capabile să facă față dezbaterii.

Anul apariției: 2025

Format: 13 × 20 cm

Număr pagini: 304

Traducere: Anca-Maria Pănoiu

Autor: Samuel Fitoussi

Titlu original: Woke fiction - Comment l'idéologie change nos films et nos séries

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-1865-4

Ficțiunea woke - Cărți asemănătoare