Bine ai venit!
|
| |
Adrian Cioroianu - Frumoasă era Sena pe sub florile mele - Curtea Veche Publishing
-10%

Frumoasă era Sena pe sub florile mele

Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan '15 și COVID-19
54,00 lei 60,00 lei
Buchiniști și anticariate, parfumuri și vinuri fine, sofisticate târguri de vechituri, fierberi politice și sociale, istorie și artă la fiecare colț de stradă, iar printre toate, Sena șerpuind largă și strălucitoare. Pe scurt, Parisul povestit de Adrian Cioroianu.
ADRIAN CIOROIANU este profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, instituție în care lucrează de trei decenii. A fost ambasador pe lângă UNESCO la Paris între 2015 și 2020, iar din 2021 este manager al Bibliotecii Naționale a României. A publicat consistent în numeroase ziare și reviste din țară și poate fi urmărit adesea – în calitate de colaborator sau realizator – în programe ale televiziunilor din România.

Este autor al mai multor volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune È™i, mai recent, al unui roman. Este unul dintre istoricii care au înnoit, din punct de vedere metodologic È™i tematic, imaginea asupra trecutului. Toate acestea È™i pentru că, în copilărie, i‑au plăcut poveÈ™tile. Mai întâi numai poveÈ™tile, apoi guma de mestecat È™i poveÈ™tile, apoi romanele lui Jules Verne È™i poveÈ™tile, apoi benzile desenate È™i poveÈ™tile, apoi istoria È™i poveÈ™tile, apoi Marilyn Monroe È™i poveÈ™tile, apoi parfumurile È™i poveÈ™tile. 

La Curtea Veche Publishing a publicat seria Cea mai frumoasă poveste (Câteva adevăruri simple despre istoria românilor, 2013, 2020; Nu putem evada din istoria noastră, 2016; O È›ară se construieÈ™te zi de zi, 2019), cartea Frumoasă era Sena pe sub florile mele (2023) È™i mai multe volume de nonficÈ›iune pentru copii.   

Frumoasă era Sena pe sub florile mele - Descriere și informații

Adrian Cioroianu ne invită să luăm Parisul la pas și să-l privim prin ochii lui, în perioada mandatului de ambasador UNESCO. Alături de el, aflăm la fiecare colț de stradă un subiect de analizat, aprofundat sau admirat: istoria e pretutindeni. Descoperim scene de viață emoționante, ne molipsim de dragostea pentru cărți, buchiniști și volume de benzi desenate, degustăm vinuri fine – deopotrivă românești și franțuzești –, scotocim prin anticariate și hoinărim prin surprinzătoarele brocantes de la sfârșit de săptămână, adulmecăm parfumuri vechi și ne lăsăm izbiți de miasmele străzii. Admirăm plajele Franței de la Mediterană până la Atlantic, târguim legume din Vendée și savurăm o plachie cosmopolită cu pește local. Învățăm din respectul francezilor pentru patrimoniu, luăm parte la dezbateri despre terorism și religie, biblioteci și digitalizare și aflăm cum, de fapt, pandemia a întărit lumea. Legăturile culturale dintre țări și solidaritatea sunt în continuare cruciale, subliniază diplomatul, încredințat că soarta Franței de azi e determinantă pentru soarta Europei de mâine.

Cu luciditatea istoricului dublată de umorul și jovialitatea omului cu gust pentru viață, trecând prin politică, greve, mișcarea Vestelor galbene sau fenomenul #BalanceTonPorc, Adrian Cioroianu alcătuiește aici portretul societății franceze à l’intérieur.

Anul apariției: 2023

Format: 13 × 20 cm

Număr pagini: 400

Autor: Adrian Cioroianu

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-1451-9