Bine ai venit!
|
| |
Sebastian Burduja - Între speranță și deziluzie - Curtea Veche Publishing
-10%

Între speranță și deziluzie

Democrație și anticorupție în România postcomunistă
31,50 lei 35,00 lei
Sebastian Burduja aduce în dezbatere o constatare pe cât de incomodă, pe atât de importantă: România va fi o democraţie autentică şi robustă numai atunci când se va baza cu precădere pe factori endogeni în efortul de reducere a corupţiei. Lucrarea sa este o incursiune lucidă şi curajoasă în istoria post‑decembristă a ţării.

Sebastian Ioan Burduja (n. 1985, București) este antreprenor și om politic român. A fost până în august 2019 președintele și fondatorul partidului Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), lansat în ianuarie 2016. A fondat și condus Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români). A efectuat stagii de practică în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) – Comisia Economică pentru Europa, la Geneva, la București, precum și la Ministerul Afacerilor Externe – Divizia NATO.

Este unul dintre principalii promotori ai protestului din 10 august #diasporaacasa. În iunie 2018, se înregistrează cu telefonul mobil în aeroportul Otopeni și își spune povestea revenirii acasă după anii petrecuți în Statele Unite ale Americii, cu apelul către diaspora să vină la București pe 10 august. Clipul a devenit viral, ajungând la peste 1,5 milioane de români.

Sebastian Burduja este mesagerul autorizat, oricât de necunoscut încă, al unei lumi noi, crescută pe vechile dureri ale catastrofelor tranziției românești, pe care le scanează, de aproape, de departe, le demontează și le respinge, ca să nu se mai repete.

Emil Hurezeanu

O carte extrem de necesară, cu totul remarcabilă prin claritate conceptuală, rigoare metodologică, perspectiva istorică bine conturată și, ceea ce mi se pare esențial, inteligența morală. Este, după știința mea, cea mai pătrunzătoare și coerentă discuție a factorilor endogeni și exogeni care au influențat și vor continua să influențeze variațiile corupției în România.

Vladimir Tismăneanu

Între speranță și deziluzie - Descriere și informații

Dincolo de aspirația de a contribui la literatura de specialitate, această carte poartă în filigran un țel mult mai „apăsător“ — acela de a răspunde unei întrebări istovitoare conceptual și greu de epuizat în plan narativ, și anume: Pentru a nu mai greși în continuare, unde s-a greșit în parcursul democratic al României ultimilor 25 de ani? Este vorba, așadar, nu atât de un demers restaurator, cât de unul care își asumă o finalitate și o opțiune transfiguratoare: această carte privește „înapoi“ (spre anii 1990–2008; 2008–2014) mai ales în vederea decelării unui „înainte“.

Sebastian Burduja



Prin faptul că arată cât de tenace poate fi cultura unei corupții adânc înrădăcinate, Între speranță și deziluzie poate fi mai degrabă o lectură descurajantă. Dar, prin faptul că demonstrează că instituțiile anticorupție pot reuși să controleze fenomenul corupției dacă li se oferă autonomia și resursele necesare și prin faptul că identifică modalități prin care actorii externi și forțele inovatoare din societatea civilă și din mediul de afaceri pot monitoriza performanța guvernamentală, pot reforma instituții și pot lupta împotriva corupției, această lucrare este profund constructivă și dătătoare de speranță.

Larry Diamond

Anul apariției: 2016

Format: 15.5 × 22.5 cm

Număr pagini: 352

Traducere: Maria‑Magdalena Manea

Autor: Sebastian Burduja

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-588-904-0

Între speranță și deziluzie - Cărți asemănătoare