Bine ai venit!
|
| |
Nicolae Dinculeanu - Memoriile unui matematician - Curtea Veche Publishing
Hardcover

Memoriile unui matematician

80,00 lei
Memoriile profesorului Nicolae Dinculeanu trasează reperele unui secol teri­bil din istoria României – sfârșitul perioadei interbelice, Al Doilea Război Mondial și comunismul. În plus, matematicianul autoexilat în Occident pune față în față, prin peregrinările lui, două lumi care, până la un moment dat, păreau ireconciliabile – lumea tihnită și plină de minunății a Vestului și lumea (cândva idilică) a României, strivită sub bocancii comunismului.
Nicolae Dinculeanu (n. 26 februarie 1925, Padea, județul Dolj) este un matematician american de origine română, membru de onoare al Academiei Române (din 2003). Și-a susținut teza de doctorat sub îndrumarea renumitului profesor Octav Onicescu, devenind el însuși, în scurt timp, un matematician de talie internațională. Profesor la Universitatea din București și la University of Florida (Gainessville, SUA), are contribuții importante în analiza matematică, teoria măsurii și a integralei, teoria ergodică, spații de funcții și procese stocastice. 

Memoriile unui matematician - Descriere și informații

Viața unui om se află dincolo de istoriile relatate despre ea. Oricât de mult ne-am strădui să surprindem, într-o poveste complexă și coerentă, esența vieții cuiva, încercarea e supusă limitelor inerente naturii umane: lumea pe care ne străduim să o întruchipăm prin mijlocirea cuvintelor e, fatalmente, fragmentară, reductivă și supusă ad infinitum revizuirilor și reconsiderărilor.


Miza esențială a unei astfel de istorii personale este aceea de a sta drept mărturie pentru existența unei lumi autentice, una în care personajele au iubit, au suferit, au scrutat tainele științei și, mai ales, în care protagoniștii s-au stră­duit să transmită generațiilor viitoare cunoștințele și înțelepciunea dobândite.


Memoriile profesorului Nicolae Dinculeanu trasează reperele unui secol teri­bil din istoria României – sfârșitul perioadei interbelice, Al Doilea Război Mondial și comunismul. În plus, matematicianul autoexilat în Occident pune față în față, prin peregrinările lui, două lumi care, până la un moment dat, păreau ireconciliabile – lumea tihnită și plină de minunății a Vestului și lumea (cândva idilică) a României, strivită sub bocancii comunismului. În profunzime, însă, dincolo de numeroasele întâmplări prin care a trecut povestitorul în viața lui, se simte întot­­deauna – uneori blândă, alteori austeră, dar mereu îmbucurătoare – prezența Reginei Științelor.

Anul apariției: 2020

Format: 16.5 x 23.5 cm

Număr pagini: 696

Copertă: cartonată

Autor: Nicolae Dinculeanu

Format ediție: Hardcover

ISBN : 978-606-44-0433-6