Bine ai venit!
|
| |
Adrian Cioroianu - Noul Război Mondial al vechilor orgolii (în care vom cădea cu toții prizonieri) - Curtea Veche Publishing
-10%

Noul Război Mondial al vechilor orgolii (în care vom cădea cu toții prizonieri)

Fișe de istorie și geopolitică despre păci și războaie, dictatură și democrație, Rusia și Iran, fosta Iugoslavie sau viitorul apropiat
55,80 lei 62,00 lei
O serie de articole despre istorie și relevanța ei în lumea contemporană, precum și în jurul unor teme care preocupă în mod special lumea de astăzi.
ADRIAN CIOROIANU este profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, instituție în care lucrează de trei decenii. A fost ambasador pe lângă UNESCO la Paris între 2015 și 2020, iar din 2021 este manager al Bibliotecii Naționale a României. A publicat consistent în numeroase ziare și reviste din țară și poate fi urmărit adesea – în calitate de colaborator sau realizator – în programe ale televiziunilor din România.

Este autor al mai multor volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune și, mai recent, al unui roman. Este unul dintre istoricii care au înnoit, din punct de vedere metodologic și tematic, imaginea asupra trecutului. Toate acestea și pentru că, în copilărie, i‑au plăcut poveștile. Mai întâi numai poveștile, apoi guma de mestecat și poveștile, apoi romanele lui Jules Verne și poveștile, apoi benzile desenate și poveștile, apoi istoria și poveștile, apoi Marilyn Monroe și poveștile, apoi parfumurile și poveștile. 

La Curtea Veche Publishing a publicat seria Cea mai frumoasă poveste (Câteva adevăruri simple despre istoria românilor, 2013, 2020; Nu putem evada din istoria noastră, 2016; O țară se construiește zi de zi, 2019), cartea Frumoasă era Sena pe sub florile mele (2023) și mai multe volume de nonficțiune pentru copii.   

Noul Război Mondial al vechilor orgolii (în care vom cădea cu toții prizonieri) - Descriere și informații


Singura dorință pe care am avut-o pentru coperta acestui volum a fost aceea de a găsi o imagine care să lege, subtil, trecutul de viitor – și a rezultat acel cadru în care se văd, iată, un militar și un băiețel. Pentru că textul dintre coperte vorbește despre cum, de-a lungul secolelor și (vedem azi) de-a lungul ultimelor decenii, mereu, în spatele oricărui soldat mai există cineva: un copil care, în virtutea acelorași orgolii, va prelua mâine armele. În rest, rămân convins că, pe câmpul ideilor, conștienți de orgoliile și de obsesiile noastre, schimbând între noi astfel de interpretări despre lumea în care trăim, despre trecutul sau prezentul ei, nimeni nu iese înfrânt (nici măcar cei care se înșală), ci câștigăm cu toții și, mai ales, într-un fel sau altul, în acest conflict al ideilor, cu toții vom cădea prizonieri, în cel mai plăcut și benefic sens al cuvântului. Așadar, m-aș bucura să vă iau prizonieri în paginile ce urmează, dar numai pentru a vă lăsa, la capătul acestui volum, mai liberi decât ați fost vreodată.  

AUTORUL


Anul apariției: 2024

Format: 14.5 × 20.5 cm

Număr pagini: 432

Autor: Adrian Cioroianu

Titlu original: Noul Război Mondial al vechilor orgolii (în care vom cădea cu toții prizonieri)

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-1804-3