Bine ai venit!
|
| |
Tudor Vișan-Miu, Andrei Berinde - Povestea Trenului Regal - Curtea Veche Publishing
-10%
Precomandă

Povestea Trenului Regal

45,00 lei 50,00 lei
O călătorie prin istoria României, pe urmele suveranilor care au străbătut țara pe căile ferate, și o mărturie pentru istoria întrepătrunsă a monarhiei și a drumurilor de fier.

Tudor Vișan-Miu este doctor în istorie (2023), absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București. Pasionat de istoria familiilor, instituțiilor și mentalităților, a publicat volumele La școală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine (2016), O viață… Tudor Vișan-Miu în dialog cu Dinu Zamfirescu (2019) și Mareșalii Palatului. Curtenii regilor României, 1866–1947 (2022). 

Din 2013 este membru al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta“ din Iaşi. În 2020 fost decorat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, cu Medalia Regală pentru Loialitate. 

Andrei Berinde (n. 1983) este un iubitor al istoriei feroviare, colecționar de fotografii și ghid de turism. Cunoscător al infrastructurii CFR din perspectiva de călător și cercetător, a publicat, în ultimele două decenii, o serie de studii, cele mai recente fiind Regionala de Căi Ferate Brașov – 100 de ani – 1920–2020 (2020), în coautorat cu Radu Bellu și Gruia Hilohi, și Drumuri de fier ale Marii Uniri… – Instalarea administrației C.F.R. în Transilvania: (1918–1920) – Documente inedite (2022).

Trenul Regal face legătura între locuri din țară, dar și o altfel de legătură, inefabilă, între Coroană și comunități, între trecut și viitor, între realitatea concretă, adesea demoralizantă, de zi cu zi și idealul de societate spre care tindem, uneori în ciuda tuturor dezamăgirilor zilei. Trenul Regal este locul care respiră un altfel de leadership, o cârmuire (nepolitică) plină de demnitate, măsură, bun-simț, profunzime, discreție, modestie și, mai ales, continuitate. Este actualmente cel mai vechi tren regal din Europa și singurul dintre cele fabricate înainte de 1945.

ASR Principele Radu

Sub auspiciile generozității și ale demofiliei regale, călătoriile cu Trenul Regal au creat contextul în și prin care Suveranul și membrii Casei sale au inițiat și derulat dialogul cu societatea. Trenul Regal a purtat generațiile succesive ale dinastiei prin multe dintre orașele și chiar satele României. Pe peroane, în gări, în piețele gărilor s-au petrecut întâlniri memorabile, s-au purtat semnificative dialoguri simbolice între Rege și popor. Deși la începuturile sale, actualul Tren Regal a impresionat ca materialitate de ordin tehnologic, treptat s-a transformat într-o emblemă a Regatului României. Ea a fost intarsiată de timpul istoric cu amprenta evenimentelor naționale majore în cadrul cărora Coroana a îndeplinit un rol factual și simbolic, în prim-plan.

Cornel Jurju

Povestea Trenului Regal - Descriere și informații

Povestea Trenului Regal îi invită pe cititori într-o călătorie prin istoria României, pe urmele suveranilor care au străbătut țara pe căile ferate. La punctul de pornire, în 1866, România avea zero kilometri de cale ferată, iar întemeietorului dinastiei naționale, Regele Carol I, i se întindea înainte o misiune cu deznodământ necunoscut.

Astăzi, căile ferate, ca și Familia Regală, fac parte din prezentul românesc. Iar Trenul Regal, traversând epocile, stă drept mărturie pentru istoria întrepătrunsă a monarhiei și a drumurilor de fier.

Anul apariției: 2024

Format: 13 × 20 cm

Număr pagini: 160

Autor: Andrei Berinde, Tudor Vișan-Miu

Titlu original: Povestea Trenului Regal

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-1731-2