Primul pas
Preluaţi mandatul [prezidenţial] în vremuri marcate de mari provocări la adresa Europei și a ţării dumneavoastră. Fiţi sigur că Germania va continua să sprijine și în viitor România pe drumul reformelor importante care urmează să fie făcute, în special în ceea ce privește îmbunătăţirea statului de drept.
Vă scriu cu prilejul alegerii dumneavoastră ca Președinte al României și vă transmit felicitările mele călduroase pentru asumarea acestei înalte funcții.
Primarul din provincie Klaus Iohannis a depășit toate așteptările câștigând duminică alegerile prezidenţiale din România, învingându-l zdrobitor pe premierul Victor Ponta, victorie aclamată pe străzi de sute de protestatari anti-guvern. […] Imagini filmate duminică arată cozi imense la secțiile de votare din diaspora aflate în diferite orașe din Europa. Așezaţi la coadă încă de la primele ore ale dimineţii, românii din München și-au arătat în faţa camerelor de filmat periuţele de dinţi, pentru a arăta cât de mult sunt dispuși să aștepte pentru a vota.
Rezultatul alegerilor prezidenţiale din România se poate dovedi a fi cel mai pozitiv dintre evenimentele politice petrecute în Europa în acest an.
Denigrat de adversari din cauza originilor germane, Klaus Iohannis, care a creat surpriză câștigând scrutinul prezidenţial din România, a reușit să convingă electoratul pledând pentru o Românie «normală», liberă de corupţie.
Vezi mai mult
Primul pas - Descriere și informații
Privite retrospectiv şi din interior, evenimentele politice şi sociale care au marcat finalul anului trecut îşi dezvăluie în cartea de faţă atât mecanismele, cât şi tensiunile, aducând la lumină chipul autentic al multor politicieni români. Paginile care prezintă strategiile adversarilor din campanie alternează cu relatări pline de viaţă şi de emoţie despre întâlnirile cu oameni din întreaga ţară şi despre rolul soţiei şi al echipei de campanie într-o iniţiativă care le-a redat românilor speranţa în viitor.
„Adversarul meu a aruncat în lupta pentru Cotroceni tot ceea ce învăţase într-un partid clădit pe o cultură politică rapace și neprincipială: eschivă, atac la persoană, aroganţă, dispreţ și tupeu. Faptul că pe 22 „În politică, dacă ai greșit, demisionezi, iar dacă ai de ales între a fi mârlan și a câștiga, pe de o parte, și a fi om corect și a pierde, pe de altă parte, eu aleg corectitudinea. Referirile mele la etică și la o etică profesională au fost constante, inclusiv în campanie, și sunt convins că pentru mulţi dintre oamenii care m-au ales acest lucru a fost hotărâtor. Pentru mine este foarte simplu: e felul meu de a fi.“
❖ „Nu există nicio exagerare în a spune că România a trecut, în toamna anului 2014, printr-un șir de scandaluri politice pe care campania electorală le-a făcut să se vadă în tot derizoriul lor. De la certurile ritualice, televizate, dintre fostul președinte și premier și până la pericolul real ca o putere coruptă să-și adapteze legislaţia pentru a-și menţine poziţia, tot acest șir de nereguli semnala că ne aflam într-un moment-limită. Lucrurile nu erau ireversibile, însă dacă în câteva zile, câte mai rămăseseră până la scrutinul final, oamenii nu înţelegeau că se ajunsese într-un punct critic, democraţia ar fi intrat într-o zonă minată de pericolul feudalizării și al mutărilor discreţionare. Era esenţial ca oamenii să iasă la vot.“
❖ decembrie 2014, la 25 de ani după Revoluţie, la Palatul Cotroceni nu a ajuns un om politic format în matricea patentată de Ion Iliescu ţine de inteligenţa unui popor care a refuzat să mai fie tras pe sfoară și care a dat o șansă schimbării.“
— Klaus Iohannis
Anul apariției: 2015
Format: 14.5 x 20.5 cm
Număr pagini: 288
Copertă: cartonată
Autor: Klaus Iohannis
Format ediție: Paperback
ISBN : 978-606-588-831-9