Revista Matca #06
Revista Matca #06 - Descriere și informații
Numărul 6 al revistei Matca îl are pe copertă pe monteurul Cătălin Cristuțiu, căruia dorim să-i celebrăm activitatea întinsă pe mai bine de 20 de ani și invitația de a face parte din Academia de Film și de a vota la premiile Oscar. El a răspuns la întrebările Dorei Leu într-un interviu despre starea actuală a cinemaului românesc (și nu numai) și ultimele sale proiecte. Am îngrijit cu această ocazie o secțiune legată de arta montajului cu titlul Short Cuts, autorii ei fiind Irina Trocan, Mircea Ciocâltei, Ana Lungu, Laura Săvuțiu, Liri Chapelan, Cristina Iliescu.
În Afinități elective, publicăm „diagonale culturale“ în care se întâlnesc diferite genuri sau perspective, cu eseuri de Ana Maria Sandu, Ștefania Mihalache, Florin Dumitrescu și Victor Cobuz.
În secțiunea Fail better, am concentrat articole în jurul volumului lui Costică Brădățan, autor pe care îl puteți descoperi și într-un interviu. Elogiu eșecului, cartea apărută la Editura Spandugino, a avut parte de o primire entuziastă în rândul cititorilor, și pe bună dreptate: cartea încearcă să iasă din viziunea succesului cu orice preț și accentuează trebuința eșecului. Aici, publicăm texte de Oltița Cîntec, Adrian Jicu și István Téglás, dar și o anchetă despre premiile literare.
Capital cultural însumează puncte de vedere privitoare la abordarea fenomenului cultural într-o societate dirijată de mișcarea banului. În texte de Walter Benjamin, Catherina Liu, Flavia Dima și Ioana Moroșan se dezbate din diverse perspective subiectul vizat.
De asemenea, avem o secțiune în care am încercat să explorăm FILIT. Aici, aveți un interviu cu Abdulrazak Gurnah semnat de George Cornilă, precum și extrase din volume sau texte de Alena Mornštajnová, Cătălin Pavel, Emilian Galaicu-Păun. La sfârșitul secțiunii, puteți citi un dialog între Sean Cotter, traducătorul lui Mircea Cărtărescu în limba engleză, și Vlad Cristache.
Secțiunea Cenaclul Matca publică poeții care au citit în cadrul a cinci ediții desfășurate la Londohome. În numărul curent veți descoperi și un poem excelent de Anne Carson, în traducerea lui Tiberiu Neacșu.
În cuprins veți mai vedea – rubrica Ancăi-Maria Pănoiu, a Emei Cojocaru, a lui Ciprian Măceșaru, a lui Marius Chivu, precum și o nouă rubrică semnată de George Cornilă. În același timp, vă puteți delecta cu topurile Matca, cu catalogul revistei și cu cronicile de carte pe care le publicăm – printre ele, cele semnate de Cristian Fulaș.
Revista publică versurile proteicului Șerban Foarță, ale poetei americane Victoria Chang și pe cele ale unguroaicei Orsolya Karafiáth. De asemenea, avem un fragment din romanul în versuri la care lucrează Bogdan-Alexandru Stănescu.
Anul apariției: 2024
Format: 23 × 30 cm
Număr pagini: 192
Autor: MATCA
Format ediție: Paperback
ISBN : 977297220900206