Bine ai venit!
|
| |
Mugur Isărescu - Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: Dincolo de stabilitatea prețurilor - Curtea Veche Publishing
Hardcover

Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: Dincolo de stabilitatea prețurilor

102,90 lei
Volumul cuprinde o suită de lucrări în care academicianul Mugur Isărescu abordează într-o manieră închegată diverse subiecte relevante pentru preocupările băncilor centrale contemporane, a căror misiune nu se limitează la elaborarea politicii monetare.

Mugur Isărescu îndeplinește funcția de guvernator al Băncii Naționale a României începând cu anul 1990, fiind, de asemenea, prim-ministru al Guvernului României în perioada 1999-2000. Mugur Isărescu deține diverse poziții în cadrul organismelor internaționale.

Mugur Isărescu a absolvit Facultatea de Comerț în anul 1971 și a obținut doctoratul în științe economice, titlu acordat de Academia de Studii Economice din București (1989). A fost declarat „Guvernatorul anului 2001“ de către revista The Banker (Financial Times Group). De asemenea, a devenit membru titular al Academiei Române în anul 2006, precum și membru corespondent al Academiei Regale de Ştiinţe Economice şi Financiare din Barcelona (în 2008) și al Academiei Regale a Doctorilor din Spania (în 2009). Este autor și coordonator al unui număr de peste 60 de cărți și lucrări de cercetare.

Guvernatorului Mugur Isărescu i s-au decernat numeroase ordine, diplome, distincții și premii, printre care Ordinul național „Steaua României“ în grad de Colan, Ordinul național al „Legiunii de Onoare“ în grad de Ofițer (L’Ordre national de la Légion d’Honneur, cea mai înaltă distincție franceză), Crucea de Merit în Ordin de Comandor al Republicii Polone, Ordinul „Marea Cruce a Sudului“ – cea mai înaltă distincție braziliană acordată străinilor.

Cele trei dimensiuni care caracterizează lucrările elaborate de Mugur Isărescu [rigoarea științifică a cercetătorului, ancorarea în realitatea economică a decidentului și preocuparea pentru accesibilitate a comunicatorului] se regăsesc însă, cred eu, și în cultura instituțională a BNR, pe care personalitatea sa și-a pus o amprentă puternică.

Wilhelm Salater

Rolul băncilor centrale în economiile contemporane: Dincolo de stabilitatea prețurilor - Descriere și informații

Viziunea articulată a autorului asupra economiei este pusă în evidență chiar de reunirea între copertele unui volum a unor articole publicate în momente și contexte diferite, ceea ce atestă că acest demers are propria sa valoare adăugată, dincolo de meritele fiecărei lucrări în parte. Adesea, importanța unor texte se relevă, apelând la o formulare a lui Alexandru Paleologu, „abia la culegerea lor în volum, unde consecvența și temeinicia gândirii capătă corp coerent, constituind o operă“.

Prin luciditatea abordărilor și concretețea concluziilor, textele ce poartă semnătura academicianului Mugur Isărescu – de la articole de câteva pagini până la cărți – alcătuiesc un gen aparte în literatura economică din România. Iar lucrările reunite în volumul de față contribuie la conturarea profilului unui autor care îmbină într-o manieră armonioasă și originală rigoarea științifică a cercetătorului, ancorarea în realitatea economică a decidentului și preocuparea pentru accesibilitate a comunicatorului.

Wilhelm Salater

Anul apariției: 2023

Format: 15.5 × 23 cm

Număr pagini: 168

Autor: Mugur Isărescu

Format ediție: Hardcover

ISBN : 978-606-44-1514-1