Bine ai venit!
|
| |
Emil Dinga - Sinestezii târzii - Curtea Veche Publishing
-10%

Sinestezii târzii

poezii
27,00 lei 30,00 lei
Un vârtej emoțional redat senzorial, născut din gânduri colorate, într-o lume fără culori, fără sunete și fără mirosuri.
Nr. pagini: 136 Format: 13 × 20 cm Categorii: Cărți, Autori români, Carti de Poezii Descriptoare: Vezi toate cartile din categoria: Carti de Poezii

Emil Dinga (născut în anul 1956, în comuna Cosmești, județul Galați) este economist în specialitatea cibernetică economică. Este profesor universitar de economie teoretică și de epistemologie economică, cercetător științific la Academia Română, conducător de doctorat și de programe postdoctorale în domeniul economic. Este căsătorit și locuiește în București.

Debutează editorial în anul 2016 și publică, printre altele, volume de aforisme, poezie, proză scurtă și instantanee lirico-metafizice. Emil Dinga evită, în poietica sa (ca și în limbajul poetic sau în „muzica sensurilor“), fundamentalismul unui postmodernism  înțeles ca o renunțare la lirism și la conceptualizare lirică precum și ca o coborâre brutală a actului estetic nu numai în limbajul străzii, ci și în semnificația extrem de particulară (expresia semnificație particulară este, desigur, un oximoron) a acesteia. De fapt, el practică ceea ce, din anul 2002 încoace, în literatura poetică occidentală, s-a numit affective turn, care este o versiune de post-postmodernism sau chiar de anti-postmodernism (Nota bene: în nici un caz, de metamodernism, cum se mai spune în teoria și critica internațională) – mai exact, el preferă un lirism conceptual, bazat pe cerebralitatea creării premiselor unei lecturi generatoare de emoție estetică. Pentru Emil Dinga (care preia sugestia lui Eco, aici), poemul nu este, în totalitate, la dispoziția cititorului, el (poemul) nu trebuie să permită o hermeneutică aleatorie, complet liberă, ci este, mai degrabă, un ghid de reconstrucție (care nu mai presupune, totuși, deconstrucția anterioară), în cititor, a emoției generatoare din autor – de aceea poietica sa, de exemplu, nu elimină punctuația (gesticulația gândului, cum s-a spus), așa cum fac „adevărații“ postmoderniști, deoarece ea, alături de ritm (de multe ori, și de rimă) asigură un anumit grad de ghidare care păstrează legătura emoțională și comunicativă dintre autor și lector.

Sinestezii târzii - Descriere și informații

Îmbrățișarea unui cântec, mirosul trecutului, miresmele foșnitoare, lumina mirositoare sunt tot atâtea moduri de a înțelege viața, iar „a înțelege înseamnă a lua forma lucrurilor, forma lumii, forma vieții“.

Sinesteziile oferite aici invită la împărtășirea unei nudități estezice fruste, în încercarea de a conferi sinesteziei (specie sensibilă) atributele sinergiei (specie psihologică). Lumea percepției nemijlocite este un construct intențional, el își impune propriul epochē, iar această percepție este cu atât mai pură cu cât epochē-ul este mai radical. Radicalism care vine, se pare, în chip de companion, necesar și benefic, al vârstei – de aceea sinesteziile, adevăratele sinestezii, nu pot fi decât… târzii. – Emil Dinga

Anul apariției: 2022

Format: 13 × 20 cm

Număr pagini: 136

Autor: Emil Dinga

Format ediție: Paperback

ISBN : 978-606-44-1356-7